Obliczyć pole przekroju ostrosłupa
Patryks: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Krawędź podstawy ostrosłupa ma długość a. Ściana
boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy ostrosłupa pod kątem 3 α. Ostrosłup przecięto
płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i nachyloną do płaszczyzny pod kątem α. Oblicz
pole otrzymanego przekroju.
18 lut 14:18
Patryks: Pomoże ktoś kiedyśśśśśśś


←
18 lut 14:34
Ajtek: Krok pierwszy, zrób dokładny rysunek.
Krok drugi, daj chwile pomyśleć

.
18 lut 14:38
Ajtek:

Przekrojem będzie trapez.
Na tą chwilę nie mam pomysłu co dalej.
18 lut 14:47
Patryks: Wie ktoś jak to zrobić? Bo nawet żadnego pomysłu nie mam
18 lut 21:07
Bogdan:

β = 180
o − 4α, sinβ = sin(180
o − 4α) = sin4α,
Na podstawie twierdzenia sinusów:
| a | | w | | a*sin3α | |
| = |
| ⇒ w = |
| |
| sinβ | | sin3α | | sin4α | |
oraz
| a | | c | | a*sinα | |
| = |
| ⇒ c = |
| |
| sinβ | | sinα | | sin4α | |
| | a | | h | | a(h − c) | |
Na podstawie podobieństwa trójkątów: |
| = |
| ⇒ b = |
| |
| | b | | h − c | | h | |
| | 1 | |
Pole przekroju (trapezu) P = |
| (a + b)*w |
| | 2 | |
18 lut 22:29
Ajtek: Bogdan, czapka z głowy za to zadanko.
Teraz wszystko jest banalne. Nie wziąłem pod uwage kąta β.
Przypominania matmy ciąg dalszy

.
19 lut 00:29
::jkhjh:

αβγγ
16 kwi 20:08
::jkhjh: hahahahha kurwa ale zadanie
16 kwi 20:08
Daga :D : a zróbcie to

Oblicz pole przekroju przekatnego ostrosłupa prawidłowego czworokatnego
którego krawedz podstawy wynosi 4 a kat nachylenia krawedzi bocznej wynosi 60 stopni

plisss
16 kwi 20:10
Daga :D : <3
16 kwi 20:11