Wyznacz wzór funkcji liniowej f, wiedząc, że f(-4) = -12 i F(x) , 0 ⇔ x∊ (-∞, 2
Agula: Bardzo Proszę Pomóżcie

Wyznacz wzór funkcji liniowej f, wiedząc, że
f(−4) = −12 i F(x) , 0 ⇔ x∊ (−
∞, 2)
17 lut 22:28
Agula: Poprawka: f(−4) = −12 i F(x) < 0 ⇔ x∊ (−∞, 2 )
17 lut 22:36
Basia:
f(−4) = −12
f(2) = 0
f(x) = ax+b
ułóż i rozwiąż układ równań
18 lut 00:49
Gustlik: Można bez układu równań.
Z danych zawartych w zadaniu wiadomo, że wykres przechodzi przez punkty A=(−4, −12) i B=(2, 0)
Licze współczynnik kierunkowy
| | yB−yA | | 0−(−12) | | 12 | |
a= |
| = |
| = |
| =2
|
| | xB−xA | | 2−(−4) | | 6 | |
Mamy więc y=2x+b
Wstawiamy wspólrzedne któregoś z punktów, np. B=(2, 0)
0=2*2+b
b=−4
Odp. y=2x−4.
18 lut 02:22