Podstawy trapezu równoramiennego mają długość a i 2a.
aga-baga: Podstawy trapezu równoramiennego mają długość a i 2a. Jaka powinna być wysokość tego trapezu,
aby można było wpisać w niego okrąg?
16 mar 17:53
karol: aby wpisać okrąg suma dlugości podstaw oraz ramion powinna być sobie równa, tj. a+2a=2c
3a=2c, c=1,5a
przyprostokątna nr.1 trójkąta z którego policzysz wysokość wynosi a/2, druga to właśnie H,
przeciwprostokątną tworzy c=1,5a
z twierdzenia pitagorasa policzysz (a/2)2 +H2 = (3/2a)2
H będzie ono zależne od a ponieważ żadnych danych liczbowych nie podałaś
pozdro
19 lut 15:00