pochodne
Andrzej: Prośba o pomoc
Obliczyc pochodna funkcji:
| | 1+√x | |
f(X)=(x√x+3√x)2, g(x)= |
| |
| | 1−√x | |
17 lut 20:26
Emil: | | 1 | | 1 | |
f'(x)=2(x√x+3√x)*x |
| * |
| x−2/3 ... chyba dalej sam obliczysz już, |
| | 2√x | | 3 | |
wystarczy pomnożyć, jak nie to daj znać to ci policze...
| | (1+√x)'*(1−√x)−(1+√x)*(1−√x)' | |
g'(x)= |
| |
| | (1−√x)2 | |
zakładając, że:
1'=0
to już sam sobie dasz radę...
17 lut 20:50
Andrzej: policz jesli mozesz
17 lut 20:57
Emil: | | 2(x√x+3√x)*x*x−2/3 | | 2(x√x+3√x)*x*x−2/3 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | 2√x*3 | | 6√x | |
| | | 1 | | 1 | |
| *(1−√x)−(1+√x)*(− |
| ) | | 2√x | | 2√x | |
| |
g'(x)= |
| |
| | (1−√x)2 | |
dalej dasz sobie radę
17 lut 21:12
Andrzej: k dzieki
17 lut 22:13