Wyznaczyc extreme
piotr: Wyznaczyc extreme funkcji i przedziały monotonicznosci
f(x)=x/1−x2
18 lut 12:03
Bogdan:
Chyba ekstremum.
| | x | |
Jakiej funkcji, czy takiej f(x) = |
| − x2 ?, bo tak napisałeś. |
| | 1 | |
18 lut 12:11
18 lut 12:26
Bogdan:
To mamy zgadywać, o co Ci chodzi?
Krok 1) Wyznacz dziedzinę funkcji.
krok 2) Wyznacz I pochodną funkcji.
Pokaż wyniki.
18 lut 12:47
piotr: dziedzina (−∞;−1),(−1;1),(1;+∞)
pochodna
18 lut 12:57
Bogdan:
Pochodna jest źle wyznaczona.
18 lut 13:10
piotr: dlaczego
18 lut 13:11
Bogdan:
Przypominam sposób wyznaczania pochodnej ilorazu funkcji:
| | g(x) | | g'(x) * h(x) − g(x) * h'(x) | |
f(x) = |
| ⇒ f'(x) = |
| |
| | h(x) | | [ h(x) ]2 | |
18 lut 13:14
18 lut 14:11
Bogdan:
Źle
18 lut 14:38
18 lut 14:42