Rozwiąż równanie
HELP ME!!!:
a) 5x(3x−2)(x+3)=0
b) 3x3+x2+48x+16=0
31 maj 13:57
tim: b)
3x
3 + 48x + x
2 + 16 = 0
3x(x
2 + 16) + (x
2 + 16) = 0
(3x + 1)(x
2 + 16) = 0
3x + 1 = 0 ? x
2 + 16 = 0
3x = −1 x
2 = − 16
PS. Nie pamietam jak znak wstaiwało się pomiędzy dwa równania (?)
31 maj 14:02
ola: −2 + 5x = −4 − 3x
17 lut 17:39
lenul: wstawia się "lub" − jakby ktoś potrzebował

chyba że wyznaczay dziedzine i mianowniki muszą
być ≠0 to wtedy "i"
17 lut 19:50
doniu: a) ma 3 rozwiązania
x=0, x= 2/3 i x=−3
b) ma 1 rozwiązania
x= −1/3
w tym zadaniu b:
x2 +16 = 0
nie ma rozwiązania, bo delta jest ujemna.
18 lut 23:12