pochodna funkcji
Wiki: w rozwiazaniu zadania :
https://matematykaszkolna.pl/forum/80386.html
mam problem...tzn w pewnym miejscu nie do konca jestem
przekonany ze rozwiazanie jest prawidlowe. Chodzi o przyklad 4. ktory wyglada nastepujaco
f(x)=x
√4x−x2
nalezy w tym zadaniu wyznaczyc pochodna
mi wyszla nastepujaca odp.:
I jak to widzicie? Dobrze?
17 lut 21:17
alf: | | x2+2x | |
y' = √4x−x2− |
| |
| | √4x−x2 | |
17 lut 21:21
Wiki: skad to x2+2x w liczniku sie pojawilo?
17 lut 21:28
alf: sorka mały błąd powinno być w liczniku x
2−2x
17 lut 21:30
Wiki: bo wzor na mnozenie pochodnej znam
| | 1 | |
wzor na pochadna √x to jest |
| |
| | 2√x | |
czy cos pomylilem...
17 lut 21:31
Wiki: ale czemu tam wlasnie to jest?
17 lut 21:32
Wiki: podstawiam i inaczej mi wychodzi
17 lut 21:32
Wiki: tak jak ty mi napisales w pierwszym poscie tylko ze w liczniku jest po prostu x a w
mianowniku2√4x−x2
17 lut 21:33
Wiki: prosze o wytlumaczenie...bardzo potrzebne
jutro poprawka z maty
17 lut 21:36
jo: | | 1 | |
y' = √4x−x2 + x * |
| * (4−2x) = ... |
| | 2√4−x2 | |
17 lut 21:36
jo: Jasne już...?
17 lut 21:36
Wiki: a czemu na koncu jest w nawiasie (4−2x)?
17 lut 21:37
Wiki: to mnie gnebi
17 lut 21:37
jo: Eh, w mianowniku pod pierwiastkiem zjadłam x przy 4
17 lut 21:37
Wiki: szczegol...to jak z tym wyprowadzeniem wzoru?
17 lut 21:38
jo: Pochodna funkcji wewnętrznej:
| | 1 | |
(√4x−x2) = |
| * (4x−x2)' = ... |
| | 2√4x−x2 | |
17 lut 21:39
Wiki: wow pierwsze slysze o czyms takim

i to jest sztywna regula? dotyczy kazdego zadania?
17 lut 21:40
jo: O pochodnej funkcji wewnętrznej nie slyszałaś?
17 lut 21:41
jo: Np. ile będzie wynosiła pochodna z
(ex/3)' = ?
17 lut 21:42
Wiki: nie wiem
17 lut 21:45
Wiki: nie slyszales

taka mam ksywe od imienia
17 lut 21:45
jo: 
Ok
17 lut 21:46
Wiki: pochodna ex jest rowna ex
tak mam we wzorach
17 lut 21:47
jo: Ile wynosi pochodna z ex ?
17 lut 21:47
Wiki: ex
17 lut 21:47
Wiki: tyle samo
17 lut 21:48
alf: Jesteś w liceum czy studiujesz

Na studiach powinni Ci przedstawić co to jest pochodna funkcji
wewnętrznej..
17 lut 21:49
jo: | | x | |
Dobra, ale w tym moim przykładzie 'zagnieździło' się jeszcze jakieś |
| więc to też trzeba |
| | 3 | |
wziąć pod uwagę, czyli bedzie:
| | x | |
(ex/3)' = (ex/3)' * ( |
| )' = ... |
| | 3 | |
17 lut 21:50
Wiki: taki jest schemat postepowania?
jak dostane taki przyklad to leze i kwicze
17 lut 21:55
jo: Może podaj ze 2 przykłady które były na zajęciach... Na studiach na pewno będzie się z tego
korzystało ale w liceum może nie... nie orientuję się teraz...
17 lut 21:59
Wiki: ja studiuje....tylko ze matme to mam przez jeden semestr i musze przez to przebrnąć

z roznych powodow nie mam przykladow z ktorych moglibysmy skorzystac...staram sie to
nadrobic...ten przyklad...ktory jest w pierwszym poscie....sprawil mi problem bo nie
mialem...znaczy nie znam tej pochodnej funkcji wewnetrznej...i chcialem sie dowiedziec jak do
tego sie zabrac.
Teraz pytanie...czy przy podobnych wzorach funkcji pochodna liczy sie mniej wiecej tak samo?
Czy jest to bardziej skomplikowane?
17 lut 22:05
jo: Podobnie, trzeba zawsze mnożyć przez pochodną funkcji wewnętrznej jak tylko będzie, może ich
być kilka więc trzeba uważać...
17 lut 22:21
Wiki: a w tym wzorze trzeba sie do tego zastosowac?:
f(x)=xe−5x
17 lut 22:26
jo: Tak, spróbuj rozwiązać a ja sprawdzę. Możesz jeszcze poszukac jakieś przykłady z funkcji
trygonometrycznych...
17 lut 22:27
Wiki: czy normalnie liczymy iloczyn : pochodna pierszego czynnika razy czynnik drugi dodac czynnik
pierwszy razy pochodna drugiego czynnika?
17 lut 22:28
jo: Tak, tutaj mamy obliczyć pochodną iloczynu tylko trzeba pamiętać jeszcze o funkcji wewnętrznej
gdyż tutaj występuje... Może rozpisz pierwsze sobie:
f'(x) = x' = ...
g'(x) = (e−5x)' = ...
a następnie zastosuj wzór na pochodną iloczynu, abyś nie zgubił niczego istotnego.
17 lut 22:33
Wiki: hmm ja to juz liczylem kiedys i mi wyszlo cos takiego:
e−5x(1+x)
17 lut 22:36
jo: Nie...
x' = ?
17 lut 22:38
Wiki: 1
17 lut 22:41
jo: (e−5x)' = ?
17 lut 22:43
Wiki: e−5x
17 lut 22:45
Wiki: chyba.... tak mysle
17 lut 22:45
17 lut 22:48
Wiki: hmmm sam juz nie wiem...raz w taki sposob sie rozwiazuje raz w innny
17 lut 22:48
jo: (ex)' = ex * (pochodna funkcji wewnętrznej czyli...) (x)' = ex*1 = ex
Teraz to samo z tym przykladem:
(e−5x)' = e−5x * (−5x)' = e−5x * (−5)
17 lut 22:50
jo: Ja się tutaj produkuję a tu chyba sa jakieś przykłady rozwiązane...
17 lut 22:51
17 lut 22:53
jo: Masz co przeanalizować
17 lut 22:53
Wiki: nie to mialem na egzaminie ale nie pocisnąłem bo wiadomo...rozwiazywalem wg iloczynu pochodnej
17 lut 22:54
Wiki: a tu trzeba w inny sposob
17 lut 22:54
17 lut 22:56
Wiki: tutaj jest tak jak ja liczylem...wszystko zmienia potega?
17 lut 22:56
jo: Tak, z tego wzoru trzeba skorzystać w tych przykładach, tylko chciałam pokazać że czasami
trzeba uwzględnić pochodną funkcji wewnętrznej.
17 lut 22:59
Wiki: o cholera juz ta godzina...

Dzieki Ci ze poswiecilas mi czas

moze to mi uratuje jutro zycie
Pozdrawiam Cie dobry człowieku

Dobranoc
17 lut 23:00
jo: (xe−5x)' = x' * e−5x + x * (e−5x)' = 1 * e−5x + x * (e−5x * (−5x)') =
= e−5x + x * (−5e−5x) = ...
17 lut 23:02
jo: Powodzenia!
Dobranoc
17 lut 23:03