czy jest tu jakis kozak
Pawson: zadanie dla kozaka
znajdź ekstrema funkcji
zad.4.f(x)=x
√4x−x2
zad.5.f(x)=(x−5)e
x
17 lut 11:58
Godzio:
A z czym masz problem ? Wyznaczenie pochodnej ? Rozwiązaniem równania f'(x) = 0 ? Czy
sprawdzeniu czy dany punkt jest ekstremum ?
17 lut 13:21
Pawson: przede wszystkim wykres i sprawdzenie czy dany punkt jest ekstremum
17 lut 13:30
Godzio:
Mogę zrobić 2 przykłady, wybierz to pokaże jak to zrobić
17 lut 13:36
Pawson: 2,4 z góry dziekuję
17 lut 13:39
Godzio:

2. D = R − {4}
| | 2(x − 4) − (2x + 1) | | 2x − 4 − 2x + 1 | | −3 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| |
| | (x − 4)2 | | (x − 4)2 | | (x − 4)2 | |
| | −3 | |
f'(x) = 0 ⇒ |
| = 0 ⇒ −3 = 0 −− sprzeczność brak ekstremum |
| | (x − 4)2 | |
4. 4x − x
2 ≥ 0 ⇒ x(4 − x) ≥ 0 ⇒ D = <0,4>
f(x) = x
√4x − x2
| | 1 | | 2x − x2 | |
f'(x) = √4x−x2 + x* |
| * (4 − 2x) = √4x − x2 + |
| = |
| | 2√4x − x2 | | √4x − x2 | |
| | 4x − x2 + 2x − x2 | | −2x2 + 6x | |
= |
| = |
| |
| | √4x − x2 | | √4x − x2 | |
f'(x) > 0 ⇒ −2x
2 + 6x > 0 ⇒ −2x(x − 3) > 0 ⇒ x ∊ (0,3) −− funkcja rośnie
f'(x) < 0 ⇒ x ∊ (3,4) −− funkcja maleje
x = 0 ⇒ f(0) = 0 (0,0) − minimum
x = 3 ⇒ f(3) = 3
√12 − 9 = 3
√3 (3,3
√3) − maksimum
x = 4 ⇒ f(4) = 0 (0,4) − minimum lokalne
17 lut 13:49
karol: w drugim zadaniu juz wiem dlaczego nie ma ekstremum ale pochodna wychodzi mi troche inaczej
zamiast −3 powinno być −7 czy sie myle?
17 lut 14:17
Godzio:
Zgadza się, 2 * (−4) = −8
17 lut 15:06