matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obicz a_{10}-b_{8}
Zuza:
a) a
n
=2
n
+1 , b
n
=3
n
b) a
n
= 8−n/4 , b
n
=(−1)
n+2
* n−1/2
18 lut 19:13
karolcia:
a) a
10
=2*10−1=20−1=19 b
8
=3*8=24 a
10
−b
8
=19−24=−5 b) a
10
=8−8/4=8−
1
2
=7
1
2
b
8
=(−1)
8
+2*8−
1
2
=(−1)
1
0*8−
1
2
=1*8−
1
2
=8−
1
2
=7
1
2
a
10
−b
8
=7
1
2
−7
1
2
=0
19 lut 12:05