stozek
Pauliśia: Pole powierzchni stozka jest cztery razy wieksze od pola podstawy. Obwod przekroju osiowego
stozka jest rowny 30. Oblicz objetosc stozka. Pliss...Geonetria:(
17 lut 21:58
think:

pole powierzchni bocznej czy całkowitej?
Przekrojem jest trójkąt równoramienny. Czyli 2l + y = 30 gdzie y, to podstawa tego trójkąta. A
| | y | |
podstawa trójkąta jest zarazem średnicą podstawy stożka, czyli r = |
| ; l natomiast to nie |
| | 2 | |
przypadek a dokładnie chodzi o tworzącą stożka...
jeżeli to pole powierzchni bocznej jest 4 razy większe od pola podstawy,
P
b = 4P
p
P
b = πrl
P
p = πr
2
πrl = 4πr
2 ⇒ l = 4r
2l + 2r = 30
8r + 2r = 30 ⇒ r = 3; l = 12
zostaje policzyć H z Pitagorasa
17 lut 22:07
jagna: pOle powierzchni bocznej
17 lut 22:09
jagna: czyli Pp juz obliczone tak?
17 lut 22:13
think: policzone masz r co za problem podstawić do wzoru na pole podstawy
17 lut 22:16