Trygonometria :) Uzasadnij, że: sin10^o*cos20^o*cos40^o = U{1}{8}
ancymon: Trygonometria

Uzasadnij, że:
| | 1 | |
sin10o * cos20o * cos40o = |
| |
| | 8 | |
17 lut 00:38
hwdtel i waldemar:
sin100*cos200*cos400=18⇔sin100(cos600+cos200)=14⇔
sin100(12+1−2sin2100)={1}{4}⇔3sin100−4sin3100=12⇔sin300=12
"Po drodze" korzystałem z wzorów tablicowych:
cosα+cosβ=2cosα+β2*cosα−β2 ;cos600=12 : sin3α=3sinα−4sin3α ;cos2α=1−2sin2α
18 lut 09:34
Bogdan:
| | 1 | |
sin10o * cos20o * cos40o = |
| / * 8cos10o (2sin10ocos10o = sin20o) |
| | 8 | |
4sin20
ocos20
o * cos40
o = cos10
o (2sin20
ocos20
o = sin40
o)
2sin40
ocos40
o = sin(90
o − 10
o) (2sin40
ocos40
o = sin80
o)
sin80
o = sin80
o
co należało uzasadnić.
18 lut 09:47