monotoniczność funkcji
motka54: trzeba zbadać monotoniczność funkcji i wyznaczyc ekstrema lokalne moze ktoś pomoc boo
niewiem zabardzo o co w tym chodzi
f(x)= lnxx
7 lut 14:56
Basia:
kolejne kroki:
1. określić dziedzinę
określ, czekam na odpowiedź
7 lut 15:07
motka54: no wiec
D;R/ {0}
7 lut 16:05
Basia:
niestety źle; jakie liczby można logarytmować ?
7 lut 16:06
motka54: dodatnie
7 lut 16:08
motka54: czyli bedzie D;R
7 lut 16:10
motka54:
7 lut 16:38
Basia:
skoro dodatnie to x>0 to D=(0,+
∞)
krok 2.
policzyć pochodną
policz (wzór na pochodną ilorazu)
7 lut 16:40
7 lut 16:46
Basia:
| | (lnx)'*x − x'*lnx | |
f'(x) = |
| = |
| | x2 | |
krok 3.
znaleźć miejsce zerowe pochodnej
ułamek = 0 ⇔ licznik =0
f'(x) = 0 ⇔ 1−lnx = 0 ⇔ lnx = 1 ⇔ x=e
krok 4.
zbadać znak pochodnej
mianownik x
2 jest stale dodatni
znak pochodnej zależy tylko od licznika
x∊(0,e) ⇒ lnx <1 ⇒ 1−lnx >0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f. rośnie
x∊(e,+
∞) ⇒ lnx >1 ⇒ 1−lnx <0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f. maleje
stąd
w punkcie x=e osiąga maksimum
x
Max = e
| | lne | | 1 | |
fMax = f(e) = |
| = |
| |
| | e | | e | |
7 lut 16:53
motka54: a masz jakiś przykład do przećwiczenia
7 lut 17:11
7 lut 17:17
motka54: a taki przykład f(x)= e
4x−2e
2x
D: /R
pochodna jest f'(x)= 4e
2x(e
2x−1)
4e
2x(e
2x−1)=0 co z tym dalej
7 lut 18:18
motka54: a taki przykład f(x)= e
4x −2e
2x
D

R
pochodna jest f'(x)= 4e
2x(e
2x−1)
4e
2x(e
2x−1)=0 co z tym dalej
7 lut 18:20
motka54:
7 lut 18:31
motka54:
7 lut 18:53
motka54: niech ktoś pomorze proszeeeeee
7 lut 21:04
Basia:
źle
f'(x) = 4e4x − 4e2x = 4e2x(e2x − 1)
no i co z tym dalej ?
P.S. które Pomorze ? Gdańskie czy Zachodnie ?
7 lut 21:07
Eta:
7 lut 21:09
motka54: kujawsko pomorskie a czemu

i czemu zle
7 lut 21:17
motka54: a przykład do monotoniczności i ekstrema lokalne
7 lut 21:18
Basia:
czemu źle, to widać bo jak ma być policzyłam
pomożecie bo pomogę
przyrównaj teraz pochodną do 0
7 lut 21:26
motka54: a no zdaża sie

porownałem i x=0 x =
12 dobrze
7 lut 21:29
Basia:
x=12 owszem, ale skąd 0 ?
7 lut 21:30
motka54: nie zero tylko 1 tak
7 lut 21:32
Basia:
sorry; na odwrót
7 lut 21:32
Basia:
4e2x(e2x−1) = 0 ⇔ e2x−1=0 (4e2x nigdy nie przyjmuje wartości 0, jest stale
dodatnie) ⇔
e2x=1=e0 ⇔ 2x=0 ⇔ x=0
x<0 ⇒ e2x<e0 ⇒ e2x<1 ⇒ e2x−1<0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x>0 ⇒ ..............
zrób podobnie i wyciągnij wnioski
7 lut 21:36
motka54: no czyli jak bedzie bo juz niewiem
12 i
7 lut 21:39
Basia:
masz napisane; tylko 0
7 lut 21:40
motka54: a no teraz s\dopiero zczaiłem
7 lut 21:40
motka54: czyli rosnąca jest [0,+∞)
malejąca (−∞,0]
a ekstremum w punkcie 0
tak
7 lut 21:53
Basia:
tak, ale jakie to ekstremum ?
najpierw maleje , potem rośnie ↘↗
7 lut 21:57
motka54: lokalne minimalne
7 lut 22:01
Basia:
dobrze, oblicz jeszcze jego wartość
fmin = f(0) =e4*0 − e2*0 = ....
7 lut 22:02
motka54: 0
7 lut 22:10
Basia:
dobrze
7 lut 22:11
motka54: ok dzieki wielkie moze jutro to zalicze jakoś
7 lut 22:13
ads: wiecie jak to zrobic

f(x) = e
2x+1 /x−5
18 lut 00:34
Basia:
napisz może nowy post, a w nim porządny wzór funkcji, bo zupełnie nie wiadomo co to ma być
18 lut 00:40