.
.: jak pozbyć się z czegoś takiego niewymiernośći, na forum tutejszym szukałem podobnego przykładu
ale nie znalazłem .Odpowiedz w książce to 2−
√3
| √3−1 | | √3−1 | | √3−1 | | (√3−1)(√3−1) | |
| = |
| * |
| = |
| =? |
| √3+1 | | √3+1 | | √3−1 | | 4 | |
18 lut 13:11
sssss: Wymnoz licznik
18 lut 13:13
Ajtek: A od kiedy 3−1=4

Mam na myśli mianownik

.
18 lut 13:17
.: (a−b)(a+b) = √32−12= 3+1=4
18 lut 13:36
raczek: √32 − (+1)2 = 3 − 1 = 2
18 lut 13:38
Bogdan:
18 lut 13:39
Ajtek: Iloczyn sumy przez różnicę

√32−1
2=3−1=2
Nie podnosisz −1 do
2 tylko 1
2
Zauważ, że:
−1
2=−1
(−1)
2=1
Jest delikatna różnica

.
18 lut 13:40
.: sorry ja dopiero w 6 klasie więc , zaczynam się tego uczyć , to już będę wiedzieć na przyszłość
ale co z licznikiem
18 lut 13:42
Ajtek: Masz kolejny wzór skróconego mnożenia:
(a−b)(a−b)=(a−b)2=a2−2ab+b2
18 lut 13:45
.: aha dziękuje
18 lut 13:47
Ajtek: Tutaj
55 znajdziesz ich więcej

.
18 lut 13:48