17 lut 20:49
anulka: Eto...Eto....
17 lut 21:03
anulka: proszę pomóżcie
17 lut 21:19
Eta:
Witam

podnosisz obustronnie do kwadratu , otrzymujesz:
3( x
2+y
2+z
2 +2xy+2xz+2yz)< 4( x
2+y
2+z
2)
3x
2+3y
2+3z
2 + 6xy+6xz+6yz < 4x
2 +4y
2 +4z
2
6( xy+xz+yz) < x
2+y
2+z
2
17 lut 21:36
Eta:
popraw zwrot nierówności, bo źle mi się wpisało
17 lut 21:38
anulka: aj,pięknie dziękuję

,tylko....nie rozumiem...
17 lut 21:40
anulka: (x+y+z)2−skąd tam te 2xy,2xz...?
17 lut 21:45
anulka: i później..po lewej 3x
2+....a dlaczego to "zniknęło"?
17 lut 21:48
anulka: ajjj.już wiem ,przeniosłaś na prawą stronę,,,
17 lut 21:49
anulka: ale tego w nawiasie nadal nie rozumiem...
17 lut 21:50
Basia:
(x+y+z)2 = [(x+y)+z]2 = (x+y)2+2(x+y)*z + z2 =
x2+2xy+y2+2xz+2yz+z2 =
x2+y2+z2+2xy+2xz+2yz
18 lut 06:12
anulka: Dziękuję Ci Basiu serdecznie
18 lut 10:22