Zad
qweqwe: Witam możecie sprawdzić czy dobrze zrobiłem te zadanie?
Napisz równanie prostej prostopadłe do prostej y=−2/3x+2 i przechodzącej przez punkt A(2,1)
Wyszła mi taka prosta y=−1/3x+5/3
17 lut 20:32
kachamacha: niestety źle
17 lut 20:35
qweqwe: Tzn.?
17 lut 20:38
kachamacha: | | 3 | |
współczynnik a musi być równy |
| |
| | 2 | |
i potem wstaw pod x i y wartości z punktu A i otrzymasz b
17 lut 20:41
qweqwe: Ok możecie znależć błąd?
a1*a2=−1
−2/3*a=−1/*3
−2*3a=−3
3a=−1/;3
a=1/3
1=−1/3*2+b
1=−2/3+b
1+2/3=b
5/3=b
y=−1/3x+5/3
17 lut 20:41
kachamacha: −2/3*a=−1/*3 skąd to? co to?
17 lut 20:43
17 lut 20:45
qweqwe: Pomożecie?
17 lut 20:51
kachamacha: | | 2 | |
wystarczy tylko wiedzieć że jesli a1=− |
| |
| | 3 | |
to szukany wspłczynnik prostej prostopadłej jest przeciwny i odwrotny
17 lut 20:54
qweqwe: Ja wiem a1*a2=−1 .Ale nie wiem jak to w matematyczny sposób obliczyć...
17 lut 20:56
17 lut 20:57
anulka: *=−1 W PIERWSZEJ LINIJCE
17 lut 20:58
17 lut 20:59
anulka: Ty pomnożyłeś przez trzy a.,czego nie powinieneś zrobić.zapiszę to inaczej:
−2a=−3
17 lut 21:01
qweqwe: Rzeczywiście wyszło,dziękuje Wam
17 lut 21:03