Wyznaczyc parametry a i b.
Zuzka: Mam wyznaczyć wartość parametrów a i b, by funkcja była różniczkowalna w R.
Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
| | ⎧ | aex+b dla x ∊ (−∞,o> | |
| f(x)= | ⎩ | 2−x dla x ∊ (0,∞) |
|
18 lut 12:55
Zuzka: ?
18 lut 13:22
Bogdan:
limx→0+ (2 − x) = 2
f(0) = ae0 + b = a + b,
Jeśli funkcja jest różniczkowalna w punkcie x = 0, to jest określona w tym punkcie: a + b = 2.
Prosta y = −x + 2 ma współczynnik kierunkowy równy −1 i jest on równy f'(0):
dla x∊(−∞, 0>: f'(x) = aex ⇒ f'(0) = a ⇒ a = −1 oraz b = 3
18 lut 13:49
Zuzka: Bardzo Ci dziękuję.
18 lut 13:53