pliska ;p
Niekumata i to bardzo xD : Cześć

Bo mam taki durny problem xD
−x
2− x +1 dla x= −
12
Mi wyszło 1
34 a w książce jest 1
34
zrobiłam tak ( to jest po podstawieniu
122 +
12 + 1 =
14 +
12 +1 =
14 +
24 +1 = 1
34 .
18 lut 21:26
Niekumata i to bardzo xD : a w książce jest 1 14 sorrki xD
18 lut 21:28
doniu: chyba możliwe, że w książce jest błąd. Przecież dobrze postawiłaś i obliczyłaś.
18 lut 21:33
Eta:
−(−12)2)−(−12)+1= −(14) +12 +1= −14+12+1= 114
18 lut 21:34
Eta:
chochlik z nawiasami, poprawiam dla jasności:
−[(−12)2]−( −12)+1= −(14)+12+1= −14+12+1= 114
18 lut 21:38
doniu: w końcu zauważyłem, że chyba się pomyliłem. Książka ma rację, a ty nie.

popatrz jak ty postawisz i musisz uważać na znaki "−" i "+".
Gdy postawiamy −x
2 dla x=−
12 to
dajemy −(−
12)
2, wtedy równa się −
14.
Wyliczysz do końca, a wynik będzie równa 1
14
18 lut 21:38
Niekumata i to bardzo xD : aaa o to chodzi, że jest pod pierwiastkiem tak

?
18 lut 21:40
Niekumata i to bardzo xD : znaczy nie pod pierwiastkiem tylko jest do kwadratu xD
18 lut 21:41
Niekumata i to bardzo xD : i dzięki za pomoc ; D
18 lut 21:41
Eta:
18 lut 21:43
doniu:
18 lut 21:52