Jaki mam zastosować wzór?
Zuza.: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an)
a2=0 , a5=9
18 lut 19:57
Eta:
a
5−a
2= 3r
3r= 9 => r= 3
a
1= a
2−r = −3
a
n= a
1+(n−1)*r
an= 3n −6
18 lut 20:01
Zuza.: dzieki , ale nic z tego nie kapuje −.− idzie jakoś prościej ?
18 lut 20:04
Zuza.: rozwiazalam to , ale tego przeksztalcenia nie rozumie ?
18 lut 20:06
Mila: w ciagu arytmetycznym mamy:
a2=a1+r
a3=a2+r=a1+r+r=a1+2r
a4=a3+r=a1+3r
czyli
a5=a4+r=a1+4r= a2+3r
9=0+3r
r=3
a1=a2−r
a1=..
18 lut 20:06
Zuza.: dzieki wielkie
18 lut 20:26