:)
ola: w pudelku sa cztery kartki, na ktorych wypisano liczby; −1,1, 2. 3(na kazdej kartce 1 liczbe)
losujey jedna kartke zapisujemy liczbe i zwracamy kartke do pudełka . Nastepnie losujemy drugą
kartke i zaisujemy liczbe. Wylosowane liczby tworza pare (a,b),gdzie a jest liczbąwylosowaną
zapierwszy razem , zas b − liczbą wylosowana za drugim razem. Oblicz prawdopodobienstwo
zdarzenia :
a) A− ILOCZYN WYLOSOWANYCHLICZB JESTLCZBĄ PIERWSZA
b) B− ROZNCA WYLOSOWANYCH LICZB JEST LICZBĄ PARZYSTĄ
19 paź 18:56
A: moc Ω=4*4=16 lub wariacje z powtórzeniami W₄²
A={ (1,2), (1,3), (2,1), (3, 1)} mocA=4
P(A)=4/16=1/4
B={ (−1,−1),(−1,1),(−1,3),(1,1),(1,3),(2,2),(3,−1),(3,1),(3,3)}
moc B=9
P(B)=9/16
18 lut 20:58