Oblicz wyrazy od czwartego do ósmego ciagu geometrycznego (an) .
Zuza.: Oblicz wyrazy od czwartego do ósmego ciagu geometrycznego (an) .
a1=−4 , q=1/2
18 lut 23:08
Bogdan:
To oblicz i podaj wyniki, sprawdzimy
18 lut 23:12
Zuza.: tak tylko ze mi wyszly kosmiczne liczby i watpie ze to jest dobrze :
a4=0,5
a5=0,3125
a6=0,1875
a7=0,109375
a8=0,0625
xD
18 lut 23:23
Bogdan:
A jak obliczyłaś te liczby?
Zacznij od a1, a2, ... itd., pamiętaj o znaku minus.
18 lut 23:42
Zuza.: no wlasnie zapomnialam o minusie

ale to mi i tak nie wyjdzie tak jak powinno

aaa juz nie
wiem sama..
18 lut 23:47
Bogdan:
a1 = −4, a2 = −2, a3 = −1, .. itd
Każda następna liczba jest równa połowie poprzedniej.
18 lut 23:49