Uzasanij, że dla każdego x ∊ ℛ_+ funkcja: f(x) = U{x}{3} + U{3}{x} przyjmuje w
ancymon: Uzasanij, że dla każdego x ∊ R
+ funkcja:
przyjmuje wartości niemniejsze od 2.
Rozwiązałem to w taki sposób:
Założyłem nie wprost, że:
| | x2+9 | |
∃x∊R+ f(x)<2 ⇒ |
| < 2 ⇒ x2−6x+9 < 0 |
| | 3x | |
Δ
x<0 ⇒ ∄
x∊R+ f(x) < 2
Czy jest to rozwiazane poprawnie?
18 lut 00:26
sssss: (x−3)2 <0
Δ=0 ,x0 =3, ale a>0, wiec dla kazdego x∊R jest spelniona nierownosc
18 lut 00:31
ancymon: ups fakt Δ=0 ale poza tym rozwiazanie ok? zapis symboliczny rowniez? bo mam z tym czasem
klopoty
18 lut 00:34
sssss: wydaje mi sie ze jest dobrze, ale jednego symbolu jeszcze nie znam bo jestem w liceum, wiec
niech ktos madrzejszy potwierdzi
18 lut 00:36
Basia:
tak; poza tym dobrze bo ⇒ (x−3)2<0 sprzeczność, czyli założenie było fałszywe czyli
~ ∃x∊R+ f(x)<0 ⇔ ∀x∊R+ f(x)≥0
a to należało udowodnić
18 lut 00:38
ancymon: dziekuje
18 lut 00:41