matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 398,
397
,
396
,
395
,
394
,
393
,
392
,
391
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
Anka:
Witam Może mi ktoś łopatoligocznie pokazać dlaczego to wygląda tak a nie inaczej jeżeli podstawimy za
0
help:
granica funkcji przy x dążącym do 1 z e
1
x
−x
2
Politechnik...:
f(x)=ctg3x/arcsinx
1
Boruc1c:
Narysuj wykres funckji:
1
paula:
Jak rozwiazać takie rownanie.
1
Coora:
(−1+i)
1
38
5
Kasia:
Hej, potrzebuje pomocy
6
Ola:
PROSZE BARDZO O POMOC
!
3
jaromir:
2sin
2
x−
√
3
sinx=0
0
Aska:
As=11pkt, Król=4pkt, Dama=3pkt, Walet=2pkt, 10tka=10pkt, 9tka=0pkt Wylosowano 2 karty z talii 24 kart. Oblicz prawdopodobieństwo, że jedną z tych kart jest król,
1
help:(:
Ze Szwecji do Danii można przedostać się drogą lub promem.Samochód jadący ze średnia prędkością 77,5km/h pokonuje cieśninę Sund w ciągu 1/5godziny .Tę samą drogę prom pokonuje w czasie o 18
5
Piotras:
prosiłbym o wyliczenie calki xe do(2xkwadrat+1) dx
13
Julka:
dwóch studentów pojechało na wycieczkę rowerowa. pierwszego dnia pokonali 15% całej drogi drugiego dnia przejechali 1/3 pozostałej drogi . trzeciego i czwartego dnia przejechali po
28
Iza:
Mam jutro spr z ciągów...Bardzo proszę o pomoc bo mi coś źle wyszło z zad.. Wyznacz wyraz a
1
8
7
wiedzac,ze w ciagu arytmetycznym(a
n
) a
2
5
3
=−503 i a
1
2
1
=−293
4
kasia :
Liczba dodatnich wyrazów ciagu a
n
=1−1/4 n
15
TM:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy ma długość 4 cm a krawędź boczna 5 cm.
3
Majka:
Wyznacz wartosc parametru a i b tak, by podana funkcja byla rozniczkowalna w ℛ.
5
Julia:
proszę Was o pomoc zadaniu : na działce leśnej założono szkółkę leśną która zajmuje 8800 m2 co stanowi 16% działki , reszte
18
ellie:
Dane są dwa ciagi arytmetyczne : 1, 4, 7, .... oraz 20, 21, 22, ...zsumowano n początkowych wyrazów pierwszego ciągu i n początkowych wyrazów drugiego ciągu − otrzymano równe sumy.
1
Lucynka:
we wtorek muszę oddać pracę a mam problem z zadaniem, proszę was o pomoc
3
Basia:
Proszę o pomoc ! Sznurek o długości 2,8 m przecięto na trzy części , których dł. są w stosunku 2:5:7. Oblicz
10
Xena:
Wyznacz równania stycznych do okregu x
2
−4x +y
2
−2y−4 =0 równoleglych do osi OY
5
NRg:
ciągiem arytmetycznym o różnicy 4 jest ciąg
A.an=2n+4
5
Anka:
Hej ctgx+sinx/1+cosx=2
11
ewa:
jeżeli resztami z dzielenia liczb 17, 27, 28 przez liczbę n są odpowiednio liczby 8, 0, 1 to liczba n jest równa ?
14
olka:
Mam prośbe,mogłby mi dać ktoś wskazówke do tego zadania
Bo robie to już jakiś czas i coś mi nie wychodzi...Coś pewnie źle zaczynam...
0
patryk:
1
ewa:
w sklepiku szkolnym jest woda z sokiem mieszana w stosunku 1:1. Ze szklanki odlano
1
4
mieszaniny i dolano do pełna wody. Po odlaniu wody, soku w szklance zostało? Jak policzyć to
13
basiulek:
Do numeracji stron książki użyto 414 cyfrile stron liczy ta książka?
4
ewa:
jeżeli liczby a, b, c, są różnymi liczbami ze zbioru {2, 3, 5} to możliwe największą wartością wyrażenia (a−b)*c jest jaka liczba?
3
ewa:
jeżeli p= 2
3
* 3
4
to liczba 12p jest równa?
2
LB:
Narysuj wykres log
2
(x−3)+2
7
basiulek:
Oblicz promień okręgu wpisanego w ćwiartkę koła
6
ganja:
wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste m, dla których układ równań: − ma dokładnie jedno rozwiązanie
6
Marta S.:
Marta dzięki za rozwiązanie. NOAH może mi podpowiesz jak zapisać to działanie poprawnie (nie umiałam zrobić kreski ułamkowej tak jak Ty). Może sprawdzicie mój wynik, który podałam do
3
Laik:
x
2
+4
y = ln
e
x
+1
4
Marta:
Moze ktos sprawdzic czy dobrze policzylam?
1
Agula:
Mógłby mi to ktoś sprawdzić.
1
3 + 4cos
x = −1
2
1
4cos
x = −4 /:4
2
1
cos
x = −1
2
3
pattt:
f(x)=log
1
3
1
3
x +log
1
3
(
2
3
x−
1
3
)
2
Marta S.:
NOAH przepraszam, źle napisałam . Zadanie to: lim→∞(
√
3n
2
−5n+7
−n
√
3
). Mi wychodzi wynik −5
√
3
/6. Proszę napisz jak zrobić kreskę ułamkową.
2
olgiś:
oblicz V kuli wpisanej w czworoscian foremny do V kuli opisanej na czworoscianie. Jak to ugryźć?
1
patrycja:
Rozwiąż całki:
4
Ola18:
Rozwiąż równanie: 2(sinx+cosx)=tgx+1
20
Aghni:
Proszę o pomoc w znalezieniu pierwiastków wielomianu: w(x)=8x
4
+23x
3
−x
5
KASKA:
1) liczba punktow wspolnych okreguo rownaniu (x+2)
2
+ (y−3)
2
= 4 z osiami ukladu wspolrzednych jest rowna
3
Tomek:
cześć, może mi to ktoś wytłumaczyć. Dany jest prostoką abcd. punkty e,f są odpowiednio rzutami prostokątnymi wierzchołków a,c na przekątną bd. gdzie sie znajdują te punkty, na czym ten rzut
19
Marta:
Witam potrzebuje pomocy ze znalezieniem ekstremum lokalnego i przedziałów monotoniczności
ln
2
x
funkcji y=
. Z góry dziękuje za pomoc
x
2
qzqz:
Jak napisac takie równanie
prosze o pomoc Napisz rownanie prostej prostopadlej do prostej L przechodzącej przez punkt P , gdy
1
NRg:
kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni. a promień jego podstawy jest równy 3. pole powierzchni bocznej stożka wynosi. wyszło mi 12π sprawdzcie mi to
2
Agula:
π
tg2x = tg(3x −
)
6
4
ellie:
POMOCY Dane są dwa ciagi arytmetyczne : 1, 4, 7, .... oraz 20, 21, 22, ...zsumowano n początkowych
4
dcd:
wartosc wyrazenia
√
(2−
√
7
)
2
−
√
(3+
√
7
)
2
jest rowna ? chcialbym wiedziec czemu powinno sie wziac po usunieciu kwadratu i pierwiastku w wartosc bezwzgledna
20
MAJA:
Zapisz liczbę w postaci a
x
, gdzie a należy do N: a) 5
√
5
8
gall anonim:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
0
qzqz:
PROSZE pomoże ktoś
http://matematyka.pisz.pl/forum/79692.html
2
bulbazaur:
:::rysunek::: W trójkącie prostokątnym równoramiennym poprowadzono środkowe z wierzchołków kątów ostrych.
1
andrzej:
Oblicz wysokość trójkąta wiedząc, żę wysokość spada na bok. przy tym boku kąty mają 45 stopni oraz 35 stopni
11
marek:
Czy zrobilem to dobrze? Chodzi o zbadanie ciaglosci funkcji
3
NRg:
dany jest ciąg geometryczny (an) o wszystkich wyrazach dodatnich jeśli a₁=5 oraz a₃=2a₂ to wzorem ogólnym tego ciągu jest?
4
Marta S.:
Smileey dzięki za sugestię. Wyszło mi −5
√
3
/6. A może masz sugestię to tego zadania lim→n∞(2n/n−1 + 1/2n)
3
olka:
Liczby x
1
i x
2
są miejscami zerowymi funkcji f(x)=x
2
+bx+c. Wyznaczyć zbiór wartości funkcji wiedząc, że ciąg (x
1
,
√
2
,x
2
) jest geometryczny, a ciąg (x
1
,
√
3
,x
2
) jest arytmetyczny.
4
Ilak:
Suma : a
14
+a
15
+...+a
37
=ile?
8
;):
rozloz f.wymierna na ulamki proste
10x
3
−24x
2
−22x+60
(x+1)
2
(x−3)
2
24
ICSP:
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym, w którym ramiona mają długość 2 i kąt miedzy nimi ma 30 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej.
0
Tomek:
Witam. Mam pytanko. Ta strona bardzo duzo mnie nauczyła matematyki. Wszystko jasno i przejrzyscie wytłumaczone. Znacie stronke gdzie jest wytłumaczona fizyka dla szkoły sredniej?
2
klf:
W mieście liczącym 46 000 mieszkańców przyrost naturalny wynosi 1,5% w skali roku. O ile zwiększy się liczba mieszkańców tgo miasta po sześciu latach, jeżeli założymy, że przyrost nie
1
basiulek:
Jaka jest cyfra jedności iloczynu wszystkich liczb pierwszych mniejszych od 2010
1
madzia:
Oblicz wysokość trójkąta wiedząc, żę wysokość spada na bok. przy tym boku kąty mają 45 stopni oraz 35 stopni .
5
jasiek:
Kk = kapitał końcowy=2388,10 Ko = kapitał początkowy=2000
2
mati:
Proszę o rozwiązanie całki. Z góry dziękuje za pomoc ∫cos
2
xdx
7
Cayman:
Bardzo proszę o pomoc :<
Proszę
...
4
Klaudia:
Hejo
. Mam pewien problem z zadankiem. Mógł by ktoś wytłumaczyć mi jak to się robi? Oto zadanie:
5
kasia :
suma dziewięciu początkowych wyrazów ciagu geometrycznego w którym a
2
=4 a
5
=−32 jest równa
4
Ola18:
Rozwiąż równanie: sinx − cosx +1 =sinxcosx.
2
kasia :
ile wyrazów ciagu a
n
= n+15/n jest liczbami całkowitymi
0
asd:
czy istnieje funkcja odwrotna do funkcji parzystej f : X→Y? podejrzewam, że nie, bo f(x) = f(−x), więc f : Y→X ma dwa rozwiązania?
9
Sebek:
Bok trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg jest o 1 cm dłuższy od promienia tego okręgu. Oblicz pole koła
3
sewer:
Rozwiąż wielomian: (10x
5
− 2x
4
+ 15x
3
+5x
2
+ 12) : (2x
2
+3)
0
silencee:
Witam, mam pewien problem. Ostatnio na fizyce przeprowadzaliśmy doświadczenia i teraz muszę opracować wyniki. Udało mi się zrobić tylko 1 pomiar i błąd muszę obliczyć za pomocą różniczki
0
Ilak:
Ciągi a
n
,b
n
są dwustuwyrazowe.Ciąg a
n
=n
2
dla kazdego n ∊{1,2,3....,200}. a ciąg b
n
=a
201−n
3
zbr:
czy ta funkcja jest na? x=2x x€Q (wymierne)
4
dej:
tgα=1/2 i 0<α<90 . wyznacz sinα i cosα
2
barbara:
(11e
3
x
+
9
+ x
3
lnx + 3) 3x
4
olgiś:
czy mogę to tak skrócić
8
bulbazaur:
Muszę udowodnić tożsamość:
5
kasia :
Szósty wyraz ciagu arytmetycznego jest równy 0 wówczas wyrażenie a
1
+a
2
+...+a
11
jest :
0
Aghni:
w(x)=8x
4
+23x
3
−x
2
krzysiek:
:::rysunek::: Napisz dziedzinę, zbior wartosci, y min i y max
0
KONDZIO:
ZBIÓR FUNKCJI KOLA: PROSZĘ O POMOC
3
NRg:
jak rozpisać
√
20
0
KOLA:
PROSZĘ O POMOC określ zbiór wartości funkcji f opisanej za pomoca zbioru par uporządkowanych:
1
Pan Pikuś:
Sprawdź czy liczba jest wymierna
1
nijak:
Suma ilu początkowych wyrazów ciągu (a
n
) określonego wzorem=2n
2
−17n−42 jest najmniejsza?
1
CZARNA:
dana jest funkcja f(x)=
4
x
−x, x∊R−{0} oblicz f(
√
2
−1) podaj (o ile istnieją) punkty przecięcia wykresu funkcji z osią OX i OY
3
ula:
Na ile sposobów można przestawic litery w słowie PIES.
3
Michu:
jak narysować funkcję
1
2
cos
1
2
x ?
0
Politechnik...:
Poprosze obliczenia granicy przy x zmierzajacym do 0− Arctg5x/ax
2
KASKA:
uzasadnij , ze trojkat o wierzcholkach : A( 0, 3), B ( 4, 1 ) i C (6, 5 ) jest trojkatem rownoramiennym. wyznacz rownanei osi symetrii tego trojkata.
1
kate:
uzasadnij , ze trojkat o wierzcholkach : A( 0, 3), B ( 4, 1 ) i C (6, 5 ) jest trojkatem rownoramiennym. wyznacz rownanei osi symetrii tego trojkata.
1
olka:
Obliczyć 1 i 10 wyraz ciągu (a
n
)=1+2+3+...+2n+(2n+1)
1
konrad:
Witam. Jak mogę obliczyć taka całkę dx/(x
3
+1)
0
Politechnik...:
Czy tak:? Mam taki szereg,
32
Baton:
lim sinx
cosx − 1
x→0
+
0
Politechnik...:
Zbadaj zbieżnosc szeregu
2
Magda:
wyznacz dziedzinę funkcji:
0
PAffcio:
∑n*(tg1/n)
2
* 1/n
2
4
madzia:
czy ja to mam dobrze?
1+cosx
sinx
2
+
=
sinx
1+cosx
sinx
0
Laik:
jeśli jeszcze ktoś mógłby to wytłumaczyc, byłoby fajnie
1
qzqz:
Witam mam problem z rozwiązaniem tego punktu prosze o pomoc bo nie daje rady
Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej L i przechodzacej przez punkt P, gdy
1
gallg:
1
sinx
(cosx+tgxsinx)ctgx=
oraz
1
malibu:
Rozwiąż nierówność (2x+1)
3
− (2x−3)
2
> 12(x−2)+8x
3
+15 podaj największą licbę rzeczywistą nie spełniającej tej nie równości
3
bib:
a) limx→1 (x−1)tg
πx
2
b)limx→
π
2
−
(sinx)
tgx
0
PAffcio:
lim(n−>∞)(
√
25n
2
+4n+7
− 5n + "n"
√
π
2
patrycja:
Rozwiąż całki:
0
SuchyB:
70% kierowców ostrzega przed policją. Załóżmy że obok policji przejechało 46 samochodów. Ile aut musi przejechać aby ostrzec pojazd nadjeżdżający z naprzeciwka z prawdopodobieństwem nie
3
MMM:
Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć to zadanie? Suma szóstego i dziesiątego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 52. a różnica kwadratu
1
gr4kes:
dany jest trójkąt ABC, w ktorym |AC|=|BC| oraz |∠ACB|=80stopni, zas |AD| jest wysokoscia trojkata. ile wynosi miara kąta DAB?
6
mathishorrbile:
patrzcie na to, aż nie dowierzam
tym razem nie chodzi mi o rozwiązanie, tylko powiedzenie, czy dobrze zrobiłam zadanie , bo nie chce mi się w to wierzyć
1
M:
Wyznacz wartość parametru k tak, aby rozwiązaniem nierówności −x
3
+ kx
2
− x + 6 < 0 był zbiór (−3, −2)U(1,
∞
).
4
Aliss00:
Hej! Proszę o pomoc!
Obw. trójkąta prostokątnego wynosi 300. Wyznacz dł.boków trójkata wiedząc, że dł. tych boków
2
g4cu:
Jak obliczyć wysokość w trapezie równoramiennym mając dane 2 podstawy i kąt ostry?
1
tmb:
Witam , ja mam pytanie co do zadania z tego linku http://matematyka.pisz.pl/forum/78524.html Dlaczego h = a moglby ktos wytlumaczyc?
1
kate:
Uzasadnij , że prosta y= x+ 2 nie jest prostopadła do prostej przechodzacej przez punkty A( −1, 3) i B ( −6, 7).
5
mimi:
udowodnij tożsamość :
7
paerry :
oblicz wartości pozostałych fukcji trygonometrycznych kąta x .
9
mathishorrbile:
funkcja (6−2m)x+5 jest rosnaca, gdy : a) m∊(−∞,3) b) m∊(−∞,−3) c)m∊(3,+∞) d)m∊(−3,∞)
8
g4cu:
Witam. Mam problem z pewnym zadaniem: Przekątna rombu mają długości 12 i16 cm, a jego kąt ostry ma miarę α. Oblicz sin α
0
PKrk, Pawlos:
Witam. Chciałbym prosić o rozwiązanie z wytłumaczeniem tych zadań. Było to na moim kolokwium, nie zaliczylem, bo niestety wogole nie łapie, dlatego bardzo bym prosił o wskazówki i
4
noname:
środkiem pewnego okregu jest punkt S(−2,0). Do okregu nalezy punkt A(0,−1). a) wyznacz równanie tego okregu.
14
Alicja:
zad 1 Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej 4x + y+1 = 0 i przechodzacej przez punkt P (4,
0
czołem:
1) Oblicz wysokość graniastosłupa o objętości 450 cm3, którego podstawą jest trapez o przekątnych 6 cm i 10 cm.
1
syl.:
Znajdź wszystkie liczby rzeczywiste p takie, aby proste o równaniach y=(p−5)x + 5 i y=(p+5)x − 5 były prostopadłe.
0
1ADA:
proszę o pomoc Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie w punkcie A i prosta k, będąca styczną jednocześnie do
0
1ADA:
proszę o wskazówki. Katy AOC i BOD są kotami wierzchołkowymi. wykaż, że przedłużenie dwusiecznej kąta AOC jest dwusieczną kąta BOD. dzieki za pomoc
2
kasia<3:
wiem ze to jest forum matematyczne
ale mogłyby mi ktos pomoc z j ang?
0
1ADA:
proszę o pomoc. prosta CD jest styczna do okręgu w punkcie C. uzasadnij,że jeśli |BC| = |BD| to |AC| = |CD|.
7
adam:
W równoległoboku o bokach 5 cm i 12 cm poprowadzono dwusieczną kąta rozwartego o mierze 120 stopni. Podaj długości odcinków, na jakie podzieliła ona bok równoległoboku.
5
1ada:
mam prośbęo wskazuwki jak wykonąc konstrukcję odcinków Dane są odcinki których długości są równe a i b. skonstruuj odcinek, którego długość będzie
6
joasia:
stopień zerowy wielomianu? To jaki to stopień np.:
9
małaaa:
liczby (3,8, 13) są kolejnymi początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Do wyrazów tego ciągu nie należy liczba:
0
szark:
Oblicz pole figury ograniczonej osią OX i osią OY oraz funkcją f(x)=
1
1+3x
2
dla x≥0
6
;):
znajdz punkt symetryczny do N wzgledem π N(10,−4,−4)
11
Kyd:
Witam. Proszę o wyjaśnienie.
1
help;(:
Grupa gimnazjalistów zatrzymała się w schronisku i postanowiła zdobyć punkty górskiej odznaki .dziewczęta stanowiły 44
4
9
% grupy . Czarnym szlakiem wyruszyło 70% chłopców, pozostali
1
syl.:
Proszę o sprawdzenie czy dobrze zrobione. Sprawdź czy punkt P=(5,−2) należy do symetralnej odcinka o końcach A=(1,5) i B=(−3, −1)/
0
szark:
Sformułuj rachunek całkowy. Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego o wysokości H i podstawie kwadratowej o boku a, a>0, H>0
0
mihal:
:::rysunek::: Wewnątrz trójkąta równobocznego ABC wybrano dowolny punkt P. Punkty D,E,F są rzutami
5
Borowik:
1
∫
e
x
−1
kompletnie nie wiem jak za to sie zabrac, tak mysle ze przez czesci ale... i have no idea how
5
Hetma :
Proszę o wytłumaczanie, a nie zrobienie, bo mam rozwiązanie, ale tego nie rozumiem....
2
Na każdej z 4 plaż są 4 wypożyczalnie sprzętu wodnego i w każdej z nich po 4 łodzie żaglowe . Zysk z jednej łodzi w skali miesiąca wynosi 40000.Oblicz miesięczny zysk wszystkich łodzi na
1
ilak:
wykaż ze czworokąt o wierzchołkach A=(−2,0), B=(4,3) c=(6,7) D=(0,4) jest trapezem
1
kaaaro:
całka:
2
Dorotka:
Już prosiłam o rozwiązanie zadań, ale rozwiązaliście dwa. Jakbyście mogli to proszę o rozwiązanie pozostałych zadań. Jutro już spr
.
0
Podczas balu karnawałowego przygotowano konkurs dla par . W pierwszym etapie Adam odpowiedział poprawnie na 20 pytań więcej niż Ania , a w drugim każde z nich odpowiedziało poprawnie na 8
2
AROOOOOOOO:
Liście herbaty Yunan,Asam i Madras zmieszano w stosunku 1:2:5 i otrzymano 40gramów mieszanki herbacianej .Ile gramów herbaty Asam jest w tej mieszance
5
AROOOOOOOO:
Do 200g herbaty dodano łyżeczkę cukru (3g).Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
5
erea:
ile wynosi cosinus 120 stopni ?
0
Borowik:
Ponawiam prośbę o rozwiązanie granicy i całki, są to zadania z kolokwium zaliczeniowego z matematyki i myślę że się powtórzą a ostateczna poprawa za 2 dni
2
aga:
punkt D nalezy do wykresu funkcji f(x)=1/2x D (d, √2) oblicz d
9
Kuba:
czy wektory sa rownolegle? u
→
i v
→
gdzie u
→
=p
→
−q
→
zaś v
→
=p
→
x
q
{→}
2
syl.:
znajdź równanie tej osi symetrii prostej o równaniu y= −4x + 6 do której należy punkt A= (−8, 4).
7
Aś:
Witam! Mam za zadanie obliczyć odległość pomiędzy zadanymi prostymi równoległymi:
4
bogusia:
mamy 6 małych skrzynek i 1 dużą Skrzynki razem waża 1320kg. Wszystkie małe skrzynki ważą tyle samo a duża skrzynka jest 2 razy
0
decode:
Krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość
√
8
, a krawędź podstawy ma długość 2. Oblicz:
0
Siwy:
Witam, muszę udowodnić indukcyjnie podzielność n
7
−n przez 7. Jedyny pomysł jaki przychodzi mi do głowy to w II. kroku indukcji wymnożyć (n+1)
7
,ale nawet używając symbolu Newtona może to
3
ziutka:
dla x <4 wyrażenie
|4x−16|
6x−24
jest rowne:
0
jumper:
Nurek połączony liną ze statkiem płynie pod wodą stałym torem. Lina tworzy z powierzchnią wody kąt 50 stopni. Oblicz czy lina dł. 14 m wystarczy mu na zanurzenie się na głębokość 12m.
0
Agula:
sin
2
πx + sin
2
πy = 0
0
Agula:
sin
2
πx + cos
2
πy = 0
0
Agula:
sin
2
π(x + y) = 1
10
;):
pierwistki x
3
+x
13
MAGIC:
wyznacz wszystkie wartości x, dla których funkcja f(x)=3x
2
+4x+1 osiąga wartości ujemne.
3
AROOOOOOOO:
:::rysunek::: Jaką długość powinna mieć łyżeczka,aby przy takim ułożeniu jak na rysunku wystawała z kubka
3
zakłopotany:
Wie ktoś może jak to rozwiązać? Nie wiem wogóle jak się za to wziąć od czego zacząć...
5
guns:
liczba (2
6
)
7
/8
13
jest równa
18
":):
jak znalezc wspolny punkt 2 plaszczyzn? np
1
Hakashi:
Witam,proszę o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch zadań oba zrobiłem ale wyszedł mi zupełnie inny wynik.
1
marcin:
oblicz dla jakich wartości m funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x) = x
2
− 2mx −3 przyjmuje tylko wartości dodatnie
2
ul:
trygonometria rozwiąż
2
Marcepan:
hej
Narysuj w ukladzie wspolrzednych kat o podanej mierze:
7
bartek:
nierówność z parametrem
1
mirek:
wyznacz te wartosci parametru m (m∊R) dla których nierówność (m−1)x
2
−2(m+2)x+m+4>0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą x∊(−
∞
,0>∪<2, +
∞
)
6
paulina:
Gospodyni kupuje kawę w pudełkach w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 8cm x 4cm x 12cm i przesypuje je do puszki w kształcie walca o promienu podstawy 8 cm i wysokości 16 cm. Z ilu
3
m&m:
2√50−4√8=10
√
2
−8
√
2
=2
√
2
i co dalej z tym zrobić
3
dodam że prawidlowa odp. to 2do
2
2
ola:
f(x)=(2x−6)
1
/2−(2x−6)
−
1/2 jak to rozpisac?
0
Agula:
Rozwiąż równanie graficznie sin
2
π(x + y ) = 1
3
mimi:
Udowodnij tożsamość.
6
Agula:
π − x
π − x
1 + tg
2
(
) = [ 1 + tg(
)]
2
2
2
1
paulina:
W(x) = x
3
+ 2x
2
− 5x − 10 po rozłożeniu na czynniki ma postać
4
paulina:
Wyrażenie (x − 3)
3
jest równe
8
adam666:
Wykaż że log
a
b = log
√
a
√
b
1
ano:
Oblicz wartość wyrażenia cosπ/5+cos3π/5 . Wykorzystaj wzór cos3α=(4cos
2
α−3).
5
Lucjanna:
1) Wykres funkcji kwadratowej y=ax
2
+3x−7 przechodzi przez punkt (1,3) dla a równego...
1
marysia :):
Funkcja liniowa f (x) = −{2}{3} x + 4 przyjmuje wartosci ujemne dla : a. x<6 b.x>6 c. x> −6 d. x< −6
12
mike :
mam jeszcze dwa
3
Frank:
1. Pochodna z : f(x)= 3ln(x−5)+2
3
Kamil:
Witam, moje pytanie nie związane z matematyką, chodzi mi o Politechnikę śląską.
6
Trybik:
Nie bardzo wiem jak mam sie zabrac za rozwiazanie tego rownamoa jak by mogl ktos cos podpowiedziec lub rozwiazac byl bym wdzieczny . (1−j)*x
2
+4x−5−15j=0
2
Lucjanna:
W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym przekątne ścian bocznych wychodzące z tego samego wierzchołka tworzą między sobą kąt o mierze 60st. Oblicz pole powierzchni i objętość
5
debek:
1 / (
√
(1−cos
2
θ)
= cos ec θ
archiwum 398,
397
,
396