równania okręgu
Xena: Wyznacz równania stycznych do okregu x
2 −4x +y
2 −2y−4 =0 równoleglych do osi OY
12 lut 11:47
ICSP: (x2 − 4x + 4) − 4 + (y2 − 2y + 1) − 1 − 4 = 0 ⇔ (x − 2)2 + (y−1)2 = 32
promień tego okręgu to 3. Jego współrzędna x to 2. Równania stycznych równoległych do osi OY:
x = −1 oraz x = 5
12 lut 11:51
Gustlik: ICSP, czemu robisz kombinacyjną i dla wielu trudną metodą? Wiele osób teraz główkuje: dlaczego
dodałeś 4 a potem odjaleś i dlaczego 4 a nie 5?
Są wzory:
x
2 −4x +y
2 −2y−4 =0
x
2 +y
2 −4x −2y−4 =0
r=
√a2+b2−C=
√22+12−(−4)=
√4+1+4=
√9=3
Środek S=(2, 1), r=3
Zatem x=2−3=−1 oraz x=2+3=5
Odp:
x=−1, x=5
I NIE MĘCZCIE SIĘ WZORAMI SKRÓCONEGO MNOŻENIA, BO JAK PATRZĘ NA TĘ METODĘ PRZEKSZTAŁCANIA
RÓWNANIA OKRĘGU, TO MNIE TRZESIE. NAJGORSZA METODA Z MOŻLIWYCH I NAJMNIEJ ZROZUMIAŁA DLA
UCZNIÓW.
13 lut 00:28
ICSP: Gustlik pierwszy raz widzę takie wzorki.
13 lut 00:52
Bogdan:
Takie wzorki były na forum wielokrotnie pokazywane. Łatwo je samemu wyprowadzić.
(x − x0)2 + (y − y0)2 = r2 to jest równanie okręgu w postaci kanonicznej.
S = (x
0, y
0) to środek okręgu,
x
2 − 2x
0x + x
02 + y
2 − 2y
0y + y
02 − r
2 = 0
x
2 + y
2 − 2x
0x − 2y
0y + x
02 + y
02 − r
2 = 0
x2 + y2 + ax + by + c = 0 to jest równanie okręgu w postaci ogólnej
| | −a | | −b | |
− 2x0 = a ⇒ x0 = |
| , − 2y0 = b ⇒ y0 = |
| , |
| | 2 | | 2 | |
x
02 + y
02 − r
2 = c ⇒ r =
√ x02 + y02 − c
13 lut 01:20
13 lut 22:34
Eta:
Jestem też zaaaaaaa
13 lut 23:00
Godzio: <bleh>
13 lut 23:03
Eta:
Godzio też będziesz takim ..... "b..... frem"
13 lut 23:05
Godzio:
Zobaczymy
13 lut 23:06
Eta:
13 lut 23:06