Wyznacz dziedzine funkcji f. Rozwiąż równianie F(x)=2
pattt: f(x)=log1313x +log13(23x−13)
13 lut 20:45
pattt: Czy mógłby ktoś pomóc
13 lut 20:55
xD: b>0 czyli
13x > 0
x>0
23x−13 > 0
23x > 13
x > 36
x> 12
czyli sumując D=x∊(0,5 ; +∞)
f(x) = log1313x + log 13(23x − 13} =
= log13(29x2 − 19x) = 2
(13)2 = 29x2 − 19x
19 = 29x2 − 19x
29x2 − 19x − 19 = 0 /*9
2x2 − x − 1 = 0
Δ= 1 − (4*2*−1) = 1 − (−8) = 1+8 = 9
√Δ = 3
x1 = 1 − 34 = −12
x2 = 1+34 = 1
Odp: x= −12 lub x=1
13 lut 21:11
xD: aaaaa sooryyyyy D=x∊(0,5 , +∞)
czyli x = −12 odpada
czyli zostaje dla F(x)= 2 x=1
13 lut 21:13