wyznacz dziedzine funkcji
ola: f(x)=(2x−6)1/2−(2x−6)−1/2
jak to rozpisac?
13 lut 11:37
R.W.17l: x
m/n=
n√xm
czyli
(2x−6)
1/2=
√2x−6
Mianownik nie może być równy zero, czyli
√2x−6≠0, i wszystko pod pierwiastkiem musi być
większe równe zero, czyli
√2x−6≥0 −> Część wspólna:
2x−6>0
x>3
13 lut 12:05
R.W.17l: Poprawka:
Mianownik nie może być równy zero, czyli 2x−6≠0, i wszystko pod pierwiastkiem musi być większe
równe zero, czyli 2x−6≥0
13 lut 12:06
kasia: f(x)=x+6
22 lut 13:07
marta: F (x) = 2x
5 gru 19:11