Logarytm równanie
gall anonim: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
log5[3+log4(log2x+10)]=1
13 lut 17:19
bart: 51=3+log4(log2x+10)
2=log4(log2x+10)
42=log2x+10
16−10=log2x
26=x
x=64
13 lut 17:28
Eta:
=3+[log4(log2x ) +10 ]= 51=5
log4[log2(x) +10]= 2
log2(x)+10= 42= 16
log2x = 6
x= 26
13 lut 17:30
bart:
13 lut 17:31
;): 3+log4(log2x+10)=5
log4(log2x+10)=2
log2x+10=16
log2x=6
x=26
x=64
13 lut 17:34
gall anonim: Dziękuję

Mam jeszcze pytanie do jednego zadania, które rozwiązałam ale wynik jest zły.
x
2−2x=8x−24
x
2−10x−24=0
√delta=14
x1=−2
x2=12
Gdzie zrobiłam błąd
13 lut 18:06
bart: +24!
13 lut 18:30
bart: +24!
13 lut 18:31
gall anonim: ach... gapa ze mnie

Dzięki wielkie
13 lut 20:38