...
olka: Mam prośbe,mogłby mi dać ktoś wskazówke do tego zadania

Bo robie to już jakiś czas i coś mi
nie wychodzi...Coś pewnie źle zaczynam...
Suma 3 kolejnych liczb,będących wyrazami ciągu geometrycznego jest równa 26. Po dodaniu do
pierwszego wyrazu 1,do drugiego 6,a do trzeciego 3 otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu
geometrycznego. Wyznacz te liczby.
13 lut 21:34
kachamacha: czy arytmetycznego?
13 lut 21:36
olka: ...a do trzeciego 3 otrzymamy koejne wyrazy ciagu arytmetycznego. Sorki,pomyłka
13 lut 21:40
kachamacha: a1+a2+a3=26
a1, a2, a3 ciąg geometryczny
a1+1, a2+6, a3+3 −ciąg arytmetyczny
13 lut 21:42
olka: Czyli
a,aq,aq2=26
i czy moge zrobić coś takiego:
a+1+a+r+6+a+2r+3=36?
Bo dodałam te 1+6+3...
13 lut 21:45
olka: I wtedy bym popoddstawiała za to...
13 lut 21:45
kachamacha: a1+a1q+a1q2=26
(a2+6)−(a1+1)=(a3+3)−(a2+6)
a1r+6−6−a1−1=a12r+3−a1r−6
13 lut 21:46
olka: ale skąd się wzięło te 2 rownanie?
Jakaś zależnosc jest taka

i nie powinno byc w 3 rownaniu:
zamiast a
1r to a
1+r itd?
13 lut 21:53
kachamacha: a no tak−pozjadałam plusy
czyli wiesz jak sobie radzić
13 lut 21:56
Eta:
Proponuję takie oznaczenia ( wygodniej rozwiazywać

a,b,c −−− tworzą ciag geom => b
2= a*c
a+1, b+6, c+3 −−− tworzą ciag arytm. => 2(b+6)= a+1+c+3
i a+b+c= 26
masz układ trzech równań:
b
2= a*c
a+c −2b= 8 => a+c = 8+2b
a+b+c= 26
podstawiajac do trzeciego: 8+2b+b = 26 =>
b= 6
teraz już prosto:
a*c= 36
a+c= 20 dokończ.......
13 lut 21:57
olka: Kurcze,właśnie z tymi oznaczeniami zawsze mam problem,ale teraz wypróbuje na a,b,c

Dziękuję
13 lut 22:05
olka: I jeśli stosuje takie oznaczenia to nie musze dzielic tych danych na arytmetyczne i
geometryczne tylko na a,b,c i stosować własności,tak?
13 lut 22:07
Eta:
Dasz radę, teraz tylko rozwiąż ten ostatni układ równań

otrzymasz dwa takie ciagi
1/ 2, 6, 18
2/ 18, 6, 2
13 lut 22:10
Eta:
tak, tylko stosujesz własności ciągów
13 lut 22:11
13 lut 22:13