Geometria i trygonometria :)
Hakashi: Witam,proszę o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch zadań oba zrobiłem ale wyszedł mi zupełnie inny
wynik.
1) W trójkącie prostokątnym ABC dane są AC = 12, ECAB = 600. Poprowadzono prostą równoległą do
przeciwprostokątnej AB dzielącą bok AC w stosunku 1 : 5, licząc od wierzchołka C. Prosta ta
przecina bok AC w punkcie M, a bok BC w punkcie N. Oblicz pole trapezu ABNM.
2)Metalową kulę o promieniu R = 3 cm przetopiono na stożek. Tworząca stożka jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem α, takim, że sin √5/5 Wyznacz promień podstawy tego stożka.
13 lut 12:22
Hakashi: ECAB to jest kąt CAB 60 stopni.
13 lut 12:24
tproton00: 2)
objetosc kuli:
V=4/3 * π * R3
V=4/3 * π * 33 = 36π
objetosc stozka:
V=1/3 * π * r2 * h
36π = 1/3 * π * r2 * h
z tego układu rownan
108 = r2 * h
sinα=√5/5=h/c; c − tworzaca stozka
h2 + r2 = c2
h = 108/r2
c = √5 * 108/r2
(108/r2)2 + r2 = (√5 * 108/r2)2
11664/r4 + r2 = 58320/r4 / * r4
11664 + r6 = 58320
r6 = 46656
r ≈ 6
15 lut 20:40