oblicz po ilu latach będzie taki kapitał
jasiek: Kk = kapitał końcowy=2388,10
Ko = kapitał początkowy=2000
p = oprocętowanie roczne = 3%
n =?
13 lut 14:58
13 lut 14:59
dero2005:
K
k = K
o(1+
p100)
n
2388,10 = 2000(1,03}
n
(1,03)
n =
2388,102000
1,03
n = 1,19405
nln1,03 = ln1,19405
n =
,017730,0295 = 6
po sześciu latach
13 lut 17:45
jasiek: nln1,03 = ln1,19405
n = ln1,19405/ ln1,03
n = 0,17730 /0,0295 = 6 po sześciu latach
Dziękuje ale skąd to się wzieło i co to jest ln?
13 lut 19:29
dero2005:
1,03n = 1,19405 → obie strony równania logarytmujemy
log 1,03n = log 1,19405
log bn = n log b
n log 1,03 = log 1,19405
n = log 1,19405log 1,03 → w liczniku i mianowniku wyciągamy logarytmy z tablic
n = 0,07700,0128 = 6
log = log10b → logarytm dziesiętny
ln = loge b → logarytm naturalny
możemy też użyć logarytmu o innej podstawie , tak aby można go było łatwo obliczyć
13 lut 19:45
jasiek: Aha dzieki wielkie
13 lut 19:51