ciagi liczbowe
kasia : Szósty wyraz ciagu arytmetycznego jest równy 0 wówczas wyrażenie a1+a2+...+a11 jest
:
a) liczba dodatnią b) liczba ujemna c) zerem d) wieksza od 5
13 lut 18:27
ICSP: ceeeee
13 lut 18:27
kasia : prosze o wytłumaczenie
13 lut 18:32
ICSP: a
6 = 0
a
11 = a
6 + 5r
a
6 = a
1 + 5r ⇔ a
1 = a
6 −5r
| | a6 + 5r + a6 − 5r | | 2a6 | |
S11 = U{a1 + a11{2} * n = |
| * n = |
| * n = a6 * n = 0 * |
| | 2 | | 2 | |
11 = 0
13 lut 18:37
Eta:
0−5r, 0−4r, 0−5r, 0−2r, 0−r, 0, 0+r, 0+2r, 0+3r, 0+4r, 0+5r
S11= 0
13 lut 18:38
kasia : dzięki
13 lut 18:41