Granica ciągu - proszę o sugestię
Marta S.: Smileey dzięki za sugestię. Wyszło mi −5√3/6. A może masz sugestię to tego zadania
lim→n∞(2n/n−1 + 1/2n)
13 lut 20:14
kachamacha: jak?
mi wychodzi 2
może zapisz to poprawnie
13 lut 20:16
Noah: jezeli jest taki zapis
| 2n | | 1 | |
| + |
| to granica wychodzi 2 |
| n−1 | | 2n | |
13 lut 20:20
Marta: mi tez wychodzi 2
2n/n−1 czyli tego samego stopnia licznik i mianownik czyli bierzemy wspolczynniki przy
najwyzszeych potegach czyli 2/1=2 a 1/2n = 1/
∞= 0, 2+0=2
13 lut 20:21
kachamacha: właśnie
13 lut 20:22