stosunki liczbowe:D
Basia: Proszę o pomoc !
Sznurek o długości 2,8 m przecięto na trzy części , których dł. są w stosunku 2:5:7. Oblicz
dl. każdej części. sprawdź czy najdłuższa część wystarczy do obwiązania pudełka w kształcie
prostopadłościanu o wymiarach 25,18,30 cm. jesli mamy je obwiązać jednokrotnie wzdłuż ścian o
najdłuższych wymiarach.
13 lut 22:48
13 lut 22:56
ICSP: 2x + 5x + 7x = 14x
14x = 2,8m ⇔ x = 0,2m
najdłuższa cześć ma 7x wtedy najdłuższa cześć ma długość 1,4m
Pozostałe to 0,4m oraz 1m
Dwie najdłuższe ściany prostopadłościanu to 25 oraz 30
25*2 + 30*2 = 50 + 60 = 110
110 < 140 ⇔ Wystarczy zostanie nawet 30cm
13 lut 22:57
Basia: dzieki !
13 lut 23:13