bryły
paulina: Gospodyni kupuje kawę w pudełkach w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 8cm x 4cm x 12cm i
przesypuje je do puszki w kształcie walca o promienu podstawy 8 cm i wysokości 16 cm. Z ilu
pudełek gospodyni może przesypać kawę do puszki?
13 lut 09:30
Niunia85:

prostopadłościan
PPC=2aH+2bH+2ab=2*8*12+2*4*12+2*8*4=192+96+64=352
walec
za π przyjęłam 3,14
PPC=2PP+PB=2*πr
2+2πrH=2*3,14*64+2*3,14*8*16=401,92+803,84=1205,76
| 1205,76 | |
| =3,43 (z trzech pudełek) |
| 352 | |
13 lut 09:44
paulina: Dlaczego PPC a nie V
13 lut 09:49
Niunia85: V−to jest tylko objętość
a PPC to jest pole powierzchni całkowitej (więc to co w środku też)
13 lut 09:50
paulina: ok dzięki
13 lut 09:58
ICSP: Pole powierzchni całkowitej jest to 2 pola podstawy i Pole boczne. NIe ma tu chyba nic o tym
ile "czegoś" znajduje się w środku.
13 lut 10:25
dero2005:
V
p = 8*4*12 = 384
V
w = 8
2*π *16 = 3215,36
może przesypać z ośmiu pudełek i jeszcze trochę miejsca zostanie
13 lut 12:07