geometria analityczna
Alicja: zad 1
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej 4x + y+1 = 0 i przechodzacej przez punkt P (4,
3).
zad 2
Uzasadnij , że prosta y= x+ 2 nie jest prostopadła do prostej przechodzacej przez punkty A( −1,
3) i B ( −6, 7).
13 lut 14:30
ICSP: 1. Sprowadź równanie prostej do postaci y = ax+b
2. Wyznacz współczynnik kierunkowy drugiej prostej(a1 * a2 = −1)
3. Podstaw dany punkt i oblicz współczynnik b tej funkcji.
4. Zapisz odpowiedz
5. Podziękuj.
Zad 2
1. Zapisz równanie prostej przechodzącej przez punkty AB
2. Pomnóż współczynniki kierunkowe i sprawdź czy ich iloczyn jest równy −1
13 lut 14:36
Alicja: nie rozumiem tego, pomocy i dziekuje z gory
13 lut 14:48
ICSP: 4x + y + 1 = 0
y = −4x − 1
y= a
1x +b
a
1 = −4
| | 1 | |
Równanie drugiej prostej ma postać: y = |
| x + 2 |
| | 4 | |
13 lut 14:56
Alicja: dzieki , a to drugie zadanie?
13 lut 15:03
ICSP: prosta AB
3 = −a + b
7 = −6a +b.
a i b sobie już sama wyliczysz.
a * 1
Jak wyliczysz a z pierwszego wstawiasz je do tego równania co jest wyżej. Jeżeli wyjdzie że nie
jest to równe −1 to dobrze zrobiłaś.
13 lut 15:07
Alicja: a tu trzeba zrobic uklad rownan

bo jesli tak to wyszlo mi ze, a = −
√63
13 lut 15:16
Alicja: to jest na pewno, zle nie wiem jak to zrobic.....
13 lut 15:17
ICSP: pierwiastek

Skąd?
I sposób − układ równań
II sposób:
Nauczyciele w szkołach bardziej ten pierwszy sposób preferują.
13 lut 15:18
Alicja: i wyszlo , ze a= − 45
13 lut 15:21
Alicja: to mamy, jedno a , a drugie a jak obliczyc?
13 lut 15:23
ICSP: a już masz dobrze.
Z drugiej prostej bierzemy a2.
Warunek prostopadłości prostych (iloczyn ich współczynników kierunkowych jest równy −1).
Zapisując to bardziej wzorami:
a1 * a2 = −1. Jeżeli a1*a2 nie będą prostopadłe wtedy a1 * a2 ≠ −1
To już koniec.
13 lut 15:26
Alicja: b=
45
tak

a a2 wychodzi mi, ze jest
54, wiec, z tego wychodzi, ze a1*a2=−1
13 lut 15:29
ICSP: Drugą prostą masz podaną:
y = x + 2. Z tej prostej wyznaczasz a2:
13 lut 15:35
Alicja: nie rozumie, jak moge z niej wyznaczyc a2 jesli w niej nie ma a2, pomoz
13 lut 15:47
maciej80: znajdz rownanie prostej prostopadlej do prostej y=x+2 przechodzacej przez punkt (−2,4)
23 lis 14:45
.:
Nie wyciągaj starych postów !
y= −(x−xP)+yP P(−2,4)
y=.....
23 lis 17:26
P.: Wyznacz rownanie prostej prostopadłej do y=−2/3x+7 i przechodzącej przez punkt (4,−3)
5 lis 12:03
Słoniątko:
Archeolog ...
−3=6+c
c=−9
5 lis 12:30
Eta:
a
1= −2/3 to a
2= 3/2 i P(4,−3)
y=1,5x−9
=========
5 lis 12:43
xxxx: l: 3x−5y−1+=0 P(−3,2)
27 lis 10:37
janek191:
Jakie jest polecenie ?
27 lis 16:20
ite: Chyba nie: zrób za mnie
27 lis 16:47