Byłbym rad chociaż za kilka rad
Frank:
1. Pochodna z : f(x)= 3ln(x−5)+2
2. Wyznaczyć ekstreme funkcji f(x)= 2x−3arctgx
12 lut 22:16
Frank: Zadnych propozycji?
12 lut 22:51
Aś: Pochodna z lnx wynosi u{1}x zaś ze stałej − zero. Dlatego też rozwiąznie będzie brzmieć po
prostu: 3x−5.
Ekstrema funkcji wyznacza się za pomocą pierwszej pochodnej. W punkcie, w którym zmienia się
znak pochodnej, mamy ekstremum. Tak więc:
f'(x)=2−31+x2=0
x2=12
x=−√22 v x=√22
12 lut 23:11
Aś: Jakoś dziwnie wyszedł ten ułamek w pochodnej funkcji.

W każdym razie pochodna funkcji arctgx
wynosi 1/1+x
2, a że była ona pomnożona przez 3, to również pochodną przez 3 należy pomnożyć.
12 lut 23:12