promień okregu
basiulek: Oblicz promień okręgu wpisanego w ćwiartkę koła
13 lut 20:51
basiulek: soory nie dokończyłam zadania..... o promieniu 12
13 lut 20:52
Godzio:
| | 12 | |
12 = r + r√2 ⇒ r(1 + √2) = 12 ⇒ r = |
| = ... |
| | 1 + √2 | |
13 lut 20:55
Eta:

|OC|= R = |OS| + |SC|
R= r
√2+r => r(
√2 +1)= R
| | R | |
r= |
| −−−−−−−− usuń niewymierność z mianownika
|
| | √2+1 | |
otrzymasz:
r=R(
√2−1)
13 lut 21:18
Eta:
13 lut 21:19
basiulek: 
Dzięki Eta
13 lut 21:31
basiulek: Dzięki Godzio
13 lut 21:34
Godzio:
13 lut 21:35