Logarytmy
MAJA: Zapisz liczbę w postaci a
x, gdzie a należy do N:
a) 5
√5
b) 49
√7
c) 125
3√5
d) 5
3√25
e) 16
√8
f) 8
3√16
13 lut 11:31
MAJA: Pomoże ktoś? Sory, to nie logarytmy, to potęgi
13 lut 19:24
kachamacha: musisz dopatrzyć się wspólnej podstawy
a) 532
13 lut 19:28
MAJA: A dało by się tak krok po kroku?

Bo nie bardzo kapuję, skąd to się wzięło...
13 lut 19:31
kachamacha: 51*512=51+12
13 lut 19:33
MAJA: Aaaa... No i trzebało tak od razu xD Dzięki

A umiałabyś zrobić podpunkt g lub h?
13 lut 19:53
kachamacha: | 22 | | 1 | | 2 | | 5 | |
| =22−13=odejmujesz wykładniki 2− |
| =1 |
| = |
| |
| 213 | | 3 | | 3 | | 3 | |
13 lut 19:55
MAJA: Dziękuję.
13 lut 20:06
MAJA: Na resztę podpunktów już pewnie nie ma szans, więc nie będę się prosić.
13 lut 20:21
kachamacha: czyli ciągle nie wiesz?
13 lut 20:22
kachamacha: wszystkich nie umiesz? pomogę
13 lut 20:25
MAJA: Wiem, ale mi to dużo więcej czasu zajmuje, bo z matmy nienajlepsza jestem...
13 lut 20:26
MAJA: Byłabym wdzięczna
13 lut 20:26
kachamacha: b)
| | 1 | |
72*712= 7 do potęgi sumujesz wykładniki 2+ |
| |
| | 2 | |
13 lut 20:30
kachamacha: | | 1 | |
c) 53*513=5 do potęgi i znów sumujesz wykładniki 3+ |
| |
| | 3 | |
13 lut 20:31
kachamacha: d)
| | 2 | |
5*523= 5 do potęgi 1+ |
| |
| | 3 | |
13 lut 20:32
kachamacha: e)
| | 3 | |
24*√23=24*232=2 do potęgi 4+ |
| |
| | 2 | |
13 lut 20:35
kachamacha: f)
| | 4 | |
23*3√24=23*243=2 do potęgi 3+ |
| |
| | 3 | |
13 lut 20:38
kachamacha: h)
licznik: 2
13
mianownik: 2
1*2
12=2
32
| | 1 | | 3 | | 2 | | 9 | | 7 | |
i mamy w konsekwencji 2 do potęgi |
| − |
| = |
| − |
| =− |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | |
13 lut 20:41
kachamacha: i mam nadzieję że już troche jasniej
13 lut 20:41
MAJA: Oo, dziękuję. Już rozumiem
13 lut 20:42