Oblicz całkę nieoznaczoną
barbara: (11e3x+9 + x3 lnx + 3) 3x
12 maj 19:08
AS: Jest to całka nieoznaczona typu "przez części − per partes".
Formuła: ∫u*dv = u*v − ∫V*du
F(x) = 33*x*e3*x + 9 + 3*x4*lnx + 9*x = F1(x) + F2(x) + F3(x) gdzie
F1(x) = 33*x*e3*x + 9 , F2(x) = 3*x4*lnx , F3(x) = 9*x
Calka 1
u = 33*x dv = e3*x + 9
du = 33*dx v = 1/3*e3*x + 9
C1 = ∫F1(x)dx = u*v − ∫v*du = 33*x * 1/3*e3*x + 9 − ∫1/3*e3*x + 9*33*dx =
= 11*x*e3*x + 9 − 11*1/3*e3*x + 9 Wskazówka: ∫exdx = ex
= 11*x*e3*x + 9 − 11/3*e3*x + 9 + stała1
Całka 2
u = 3*lnx dv = x4*dx
du = 3/x*dx v = ∫x4dx = x5/5
C2 = ∫F2(x)dx = u*v − ∫v*du = 3*lnx*x5/5 − ∫x5/5*3/x*dx = 3/5*x5*lnx − 3/5*∫x4dx =
= 3/5*x5*lnx − 3/25*x5 + stała2
Ca lka 3
C3 = ∫9*xdx = 9/2*X2 + stała3
Szukana całja to
C = 11*x*e3*x + 9 − 11/3*e3*x + 9 + stała1 + 3/5*x5*lnx − 3/25*x5 + stała2 +
+ 9/2*x2 + stała3
C = 11*x*e3*x + 9 − 11/3*e3*x + 9 + 3/5*x5*lnx − 3/25*x5 + 9/2*x2 + stała
gdzie stała = stała1 + stała2 + stała3
14 maj 14:52
Maciej: ∫9,5/x+2
13 lut 18:58