Proszę o pomoc w znalezieniu pierwiastków wielomianu: w(x)=8x^4+23x^3-x
Aghni: Proszę o pomoc w znalezieniu pierwiastków wielomianu: w(x)=8x4+23x3−x
13 lut 18:56
Eta:
x=0
13 lut 18:57
Aghni: a jak to rozpisać?
13 lut 18:57
kachamacha: wyciągasz x przed nawias
13 lut 18:58
ICSP: Jest jeszcze jeden rzeczywisty ale paskudny.
13 lut 18:59
Eta:
wyłącz x przed nawias
13 lut 19:00
Eta:
właśnie nie mogę go znaleźć
13 lut 19:00
Aghni: x{8x3+23x2−1} ale dalej już stoję
13 lut 19:00
ICSP: Kiedyś w książce do drugiej klasy widziałem takie wzory. Dane było równanie trzeciego stopnia i
wyprowadzone jakoś pierwiastki.
13 lut 19:03
Godzio:
Wzory Cardano
13 lut 19:05
Aghni: Toż to druga klasa LO a te wzory to jakaś astrofizyka

13 lut 19:10
Aghni:
13 lut 20:30
Aghni: czy ktoś może to rozpisać?
13 lut 20:31
Eta:
W takim razie..... sprawdź czy napewno dobrze napisałaś to równanie?
13 lut 20:36
Aghni: Eta − spisane cyferka w cyferkę i znaczek w znaczek z kartki od Pana Matematyka

Może trzeba
mu błąd wytknąć?
13 lut 20:40
13 lut 20:45
Aghni: Nooo, to wygląda imponująco! Wielkie dzieki za pomoc

Milego wieczorku!
13 lut 20:49
ICSP: Tan nie ma przypadkiem 3 pierwiastków zespolonych?
13 lut 20:50
Aghni: Ja nie znaju...
13 lut 20:54
ICSP: Właśnie do innych to pytanie. We wszystkich pozostałych pierwiastkach występuje i. Gdzieś musi
się to jakoś skrócić.
13 lut 20:56
bart: 1/8 i −1/8 prawie jest rozwiazaniem
13 lut 20:58