matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
olka:
Obliczyć 1 i 10 wyraz ciągu (a
n
)=1+2+3+...+2n+(2n+1) jak to obliczyć?
13 lut 17:39
Godzio:
1 + 2n + 1
a
n
=
* (2n + 1) = (n + 1)(2n + 1)
2
a
1
= 2 * 3 = 6 a
10
= (10 + 1)(20 + 1) = ...
13 lut 17:53