zad
;): rozloz f.wymierna na ulamki proste
| 10x3−24x2−22x+60 | |
| |
| (x+1)2(x−3)2 | |
13 lut 19:51
;): wyszlo
x3(A+B)+X2(7A+B−C+D)+x(15A−6B−5C+2D)+9A+9B−3C+D
13 lut 19:52
;): jak rozwalic uklad 4 rownan z 4 niewiadomymi

?
13 lut 19:52
;): A+B=10
7a+b−C+D=−24
15A−6A−5C+2D=−22
9A+9B−3C+D=60
13 lut 19:53
kachamacha: w trzecim powinno być −6B?
13 lut 19:58
;): tak
13 lut 19:58
;): wiec jak sie zabrac?
13 lut 20:06
kachamacha: z pierwszego: B=10−A
podstawiam do drugiego: 7A+10−A−C+D=−24
6A−C+D=−34
w trzecim: 15A−6(10−A)−5C+2D=−22
15A−60+6A−5C+2D=−22
21A−5C+2D=38
w czwartym: 9(A+B)−3C+D=60
9*10−3C+D=60
D=3C−30 i to wstawiam do pierwszego , potem do trzeciego
6A−C+3C−30=−34
6A+2C=−4
3A+C=−2
21A−5C+2(3C−30)=38
21A−5C+6C−60=38
21A+C=98
i wówczas: 3A+C=−2
21A+C=98
odejmując stronami: 18A=100
chyba gdzies zrobiłam błąd
13 lut 20:07
;): ok czyli duzo zabawy

dzieki
13 lut 20:10