sprawdzenie zadania
Marta: Moze ktos sprawdzic czy dobrze policzylam?
| | 2 | |
y=log5(e4−x2) = p{3+ |
| |
| | x+1 | |
pochodna z tego:
| | 1 | | 2 | | 2 | |
y'= |
| *e4−x2*−2x + 12*(3+ |
| )−12* |
| |
| | ln5(e4−x2) | | x+1 | | (x+1)2 | |
| | −2x | | 1 | |
y'= |
| + |
| |
| | ln5 | | √(3+2x+1)*(x+1)2 | |
| | −2x | | 1 | |
y'= |
| + |
| |
| | ln5 | | (x+1)√3+2(x+1) | |
13 lut 21:17
Godzio:
ta końcówka coś nie tak:
√3 + 2x + 1 * (x + 1)
2 = (x + 1)
√3(x + 1)2 + 2(x + 1) jeśli już tak chcesz to
wciągać

ale może lepiej by było tak:
| 1 | | √x + 1 | |
| = |
| = (*) |
| √3 + 2x + 1 * (x + 1)2 | | √3x + 5(x + 1)2 | |
Albo jeszcze tak:
| | 1 | |
(*) = |
| |
| | √3x + 5(x + 1)3/2 | |
13 lut 21:21
Marta: a wczesniej wszystko dobrze bo takie nie ladne te wyniki
13 lut 21:23
Godzio:
Dobrze dobrze
13 lut 21:25
Marta: nie wierze

dziekuje za sprawdzenie
13 lut 21:27