rownanie trygonometryczne
jaromir: 2sin
2x−
√3sinx=0
Robie to tak:
2sin
2x−
√3sinx=0 //:2
| | √3 | | √3 | |
sin2x − |
| sinx=0 i dalej nie wiem |
| moge zamienic, ale nie wiem, na sinus czy |
| | 2 | | 2 | |
cosinus.
14 lut 03:52
ICSP: Ja bym sinusa przed nawias wyciągnął.
14 lut 06:12
Paweł: a to nie trzeba podstawić za sin2=t i dla t=<−1,1> i policzyć t. pewnie jedna odpowiedż
wypadnie i zostanie tylko jedna a wtedy juz da się odczytać wartości z wykresu sinx
14 lut 08:44
Bogdan:
Przed nawias 2sinx
14 lut 10:07