GPT
TM: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego
krawędź podstawy ma długość 4 cm a krawędź boczna 5 cm.
13 lut 23:16
Marta: a=4 b=5
P
p=4
√3
V=P
p*b
V=20
√3
P
pb=4*ab
P
pb=80
P
c=P
pb + 2*P
p
P
c=80+40
√3
chyba tak to bedzie
13 lut 23:23
Marta: wkradl sie blad maly
13 lut 23:25
Gustlik: Banał


!
Podstawą jest trójkąt równoboczny − graniastosłup prawidłowy ma w podstawie wielokąt foremny:
| | a2√3 | | 42√3 | | 16√3 | |
Pp= |
| = |
| = |
| =4√3 cm2
|
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Krawędź boczna graniastosłupa to po prostu wysokość, zatem H=5 cm.
V=P
p*H=4
√3*5=20
√3.
Liczę pole boczne:
Dla graniastosłupów prostych prawdziwy jest wzór:
P
b=L*H, gdzie L − obwód podstawy, H − wysokość, powierzchnia boczna po rozwinieciu jest
prostokątem o bokach L i H.
L=4a=4*4=16 cm
P
b=16*5=80 cm
2
P
c=P
b+2*P
p=80+2
4√3=80+8
√3.
13 lut 23:29
Marta: Gustlik przemysl swoje obliczenie P
c
13 lut 23:32
Gustlik: Wkradł sie chochlik:
Pc=Pb+2*Pp=80+2*4√3=80+8√3. po prostu wcisnąłem nie ten klawisz, ale wynik jest dobry,
bo mnozyłem,a nie potegowałem.
13 lut 23:33
ICSP: Gustlik w podstawie jest trójkąt.
13 lut 23:33
Marta: ale i tak ja zrobilam wiekszy blad bo walnelam V zamiast P
p w pospiechu
Ty machneles 2*2
2=2
4
13 lut 23:34
ICSP: Wszyscy popełniamy błędy

Jeżeli trójkat jest w podstawie to graniastosłup posiada 3 ściany
boczne. P
b = 4*3*5 = 12*5 = 60
13 lut 23:36
Gustlik: Marta, poprawiłem zanim pojawił się Twój post, wcisnalem nie ten klawisz, po prostu błąd w
"druku", a nie w obliczeniach. Pozdrawiam
13 lut 23:36
Marta: hahaha teraz to jestem rozbrojona

czlowiek nie pomysli a liczy
13 lut 23:37
Marta: Gustliku tak jak ja policzyles P
b dla kwadratu
13 lut 23:38
ICSP: Wypada zacytować Gustlika: "Banał


!"

Pozdrawiam.
13 lut 23:39
Gustlik: A, sorry, L=3a=3*4=12, coś mi się pomieszało, ze w podstawie jest kwadrat, nie wiem, czemu.
Chyba dlatego, że robilem dzisiaj zadanie z granistosłupem prawidłowym czworokątnym.
Poprawiam:
Pb=L*H=12*5=60
Pc=60+8√3.
13 lut 23:40
Gustlik: To jest banał, tylko nie wiem czemu ubzdurało mi się na koniec, że w podstawie jest kwadrat, a
nie trójkąt, bo metoda była dobra. Fakt, ze robiłem wczesniej zadanie z graniastosłupem
czworokątnym, może dlatego oczyma wyobraźni widzialem ten graniastosłup. Pozdrawiam.
13 lut 23:45
Marta: normalne sa takie bledy bo w takich zadaniach juz sie nie mysli tylko leci schemat bo jest zbyt
proste

no i czasem wkradnie sie blad
13 lut 23:48