ciągi
olka: Liczby x1 i x2 są miejscami zerowymi funkcji f(x)=x2+bx+c. Wyznaczyć zbiór wartości funkcji
wiedząc, że ciąg (x1,√2,x2) jest geometryczny, a ciąg (x1,√3,x2) jest arytmetyczny.
Pomóżcie..
13 lut 18:34
olka: wie ktoś jak się za to zabrac?
13 lut 20:08
Eta:
pomagam
13 lut 20:15
Eta:
x
1,
√2, x
2 tworzą ciag geom, => (
√2)
2= x
1*x
2
| | c | |
x1*x2= 2 = |
| −−− wzór Viete'a => c= 2
|
| | a | |
x
1,
√3, x
2 −−− tworzą ciag arytm. => 2
√3= x
1+x
2
| | −b | |
x1+x2= 2√3= |
| −−− wzór Viete'a => b= −2√3
|
| | a | |
i masz wzór funkcji:
f(x)= x2 −2√3 x +2
ramiona paraboli do góry, więc:
ZW= < y
w, ∞)
| | −Δ | |
yw= |
| =....... dokończ...
|
| | 4a | |
13 lut 20:21