.
Mam pewien problem z zadankiem. Mógł by ktoś wytłumaczyć mi jak to się robi? Oto zadanie:
Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest o 4 cm dłuższy od promienia okręgu
wpisanego w ten trójkąt.Oblicz:
a)Długość wysokości trójkąta
b)pole tego trójkąta
Bardzo bym prosiła o to by było to w miarę szybko
| 2 | ||
R= | h | |
| 3 |
| 1 | ||
r= | h | |
| 3 |
| 2 | 1 | ||
h= | h+4 | ||
| 3 | 3 |
| 1 | |
h=4 | |
| 3 |
| a2√3 | ||
P= | ||
| 4 |
| a√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| a√3 | ||
12= | ||
| 2 |
| 24 | ||
a= | ||
| √3 |
| (8√3)2√3 | 64*3*√3 | |||
czyli P= | = | =48√3 | ||
| 4 | 4 |
*