caleczka
Borowik:
kompletnie nie wiem jak za to sie zabrac, tak mysle ze przez czesci ale... i have no idea how
to do it
13 lut 02:23
Borowik: wie ktos?
13 lut 12:39
Borowik: to bedzie funkcja cykliczna tylko jak do tego dojsc?
13 lut 12:40
Borowik: Bardzo prosze o pomoc
13 lut 13:44
Trivial:
Proponuję podstawienie uniwersalne w takich przykładach.
e
x = t
e
xdx = dt / : e
x (= t)
| | 1 | | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| * |
| = ∫( |
| − |
| )dt = ln|ex−1| − ln|ex| + c. |
| | ex−1 | | t−1 | | t | | t−1 | | t | |
13 lut 14:41
Trivial: Można jeszcze uprościć.

= ln|1 − e
−x| + c.
13 lut 14:43