matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udownij tożsamość trygonometryczną
gallg:
1
sinx
(cosx+tgxsinx)ctgx=
oraz
tgx−ctgx
tgx+tgx
tg
2
x−1
tg
2
x+1
=
Nie mogę wymyślić jak je przekształcić aby to potwierdzić.
13 lut 16:40
Ajtek:
L=(cosx+
sinx*sinx
cosx
)*ctgx= =
cos
2
x+sin
2
x
cosx
*
cosx
sinx
= =
1
sinx
13 lut 17:11