Ciągi.
MMM: Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć to zadanie?
Suma szóstego i dziesiątego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 52. a różnica kwadratu
dziesiątego wyrazu i kwadratu szóstego wyrazu jest równa 62,
a) Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu,
b) Podaj wzór ogólny tego ciągu.
c) oblicz ile początkowych wyrazów ciągu daje w sumie 735.
13 lut 16:27
gr4kes: nie jest złe

co do a)
a6+a10=52
a6
2 − a10
2 = 62
masz układ równań i jedziesz
13 lut 16:37
gr4kes: zeby bylo latwiej przyjmij oznaczenia a6=x, a10= y
x+y=52
x2 − y2= 62
i wtedy wyznaczasz np x
x= 52 − y
podstawiasz do drugiego
(52−y)2 − y2 = 62 itd.
13 lut 16:39
Aliss00: Dzięki
13 lut 16:45