Gustlik: Ciąg arytmetyczny o wzorze ogólnym a
n=an+b to funkcja liniowa y=ax+b, której dziedziną są
liczby naturalne dodatnie, a różnica jest współczynnik kierunkowy prostej, czyli r=a.
Zatem odpowiedź c: a
n=4n+3 − temu ciągowi odpowiada funkcja liniowa y=4x+3, r=a=4 −
wyjaśnienie związku ciągu arytmetycznego z funkcją liniową jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=271 .
Radzę przeczytać, bo ŻADEN NAUCZYCIEL tego nie pokazuje, a jak widzicie − korzystając z tej
własności, mozna takie zadanie jak to rozwiązać bez tracenia czasu na obliczenia (a na maturze
czas jest BEZCENNY), zwłaszcza że jest to zadanie zamknięte i decyduje jedynie zaznaczeniie
poprawnej odpowiedzi, egzaminator nie będzie sprawdzał obliczeń. Dodam, że wykorzystując tę
własność można "wizualnie", bez obliczeń ustalić monotoniczność ciągu arytmetycznego.